Klimaplan - Vejen mod 2050
Tårnby Kommune har i mere end et årti arbejdet aktivt med passe på vores klima og har tradition for at finde løsninger som gavner både by og klima.
Kampen for klimaet er en holdindsats – sammen skal vi have sænket udledningen af drivhusgasser og styrket kommunens robusthed mod konsekvenserne af klimaforandringerne. Vi skal have fokus på bæredygtig byudvikling og grønne løsninger i erhvervslivet. Vi skal værne om vores natur og arbejde målrettet for at blive klimaneutrale- og robuste.
Med klimaplanen sætter vi fokus på klimaindsatsen på vejen mod 2050. Borgere, virksomheder, samarbejdspartnere og nabokommuner er inviteret til en fælles indsats, så vi kan blive klimaneutrale senest i 2050.
Læs vores klimaplan og indsatskatalog
Klimaplanens mål
Tårnby Kommune har gennem DK2020 samarbejdet tilsluttet sig målsætningerne i Parisaftalen. Det betyder, at kommunen som geografi skal være klimaneutral senest ved udgangen af 2050, og medvirke til den globale temperaturstigning ikke overstiger 1,5 grader.
Klimaplanen sætter følgende mål:
- Udledningen af drivhusgasser i kommunen som geografisk enhed vil være reduceret med 70 % i 2027 og 85 % i 2030, i forhold til 1990.
- Tårnby Kommune har igangsat udvidelse af biodiversiteten senest i 2022 og der skal være konkrete planer for klimatilpasning senest i 2030.
- Tårnby Kommune skal være klimaneutral i 2050.
Vi har sat ambitiøse mål. Derfor har vi også lavet et indsatskatalog med konkrete initiativer til at reducere udledningen af drivhusgasser, og sikre kommunen er robust over for klimaforandringer i fremtiden.
Indsatserne er baseret på temaerne:
- Energi
- Transport
- Klimatilpasning og biodiversitet
- Landbrug og skovrejsning
- Ressourcer og cirkulær økonomi
- Indkøb for kommunen som virksomhed
- Grønt erhvervsliv
- Børn, unge og uddannelse
- Grønne netværk og formidling.
Fra klimakommune til DK2020
Klimakommune og Klimakommune Plus
I 2010 indgik vi i Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening. Målet var at kommunen som virksomhed skulle udlede 2 procent mindre CO2 hvert år. Fra 2010-2021 har vi har derfor prioriteret at udlede mindre CO2 fra kommunens egne aktiviteter.
Vi har lavet forskellige tiltag for at udlede mindre CO2, fx har vi:
- Udskiftet lyskilderne i gadelygterne med energivenlig LED
- Udskiftet lyskilder i flere af kommunens bygninger
- Isoleret taget i bygning A på rådhuset
- Ændret måden at opvarme bygninger, fx via varmepumpe i stedet for elvarme
- Ændret ventilationen i nogle af vores bygninger.
- Deltaget i "sluk lyset" kampagnen (Earth Hour).
Læs mere om Klimakommuner på dn.dk
I 2020 byggede vi oven på samarbejdet med Danmarks Naturfredningsforening ved at indgå i Klimakommune Plus-aftalen som omfattede yderligere 2 punkter:
- Kommunale indsatser med at fremme energirenovering i boliger, hos boligselskaber og hos virksomheder i form af konkret oplysning/facilitering/rådgivning og/eller økonomisk tilskud til energirenoveringer.
- Klimatilpasningsløsninger i byer: fx grønne områder med regnvands-nedsivningsarealer og bassiner, vejbede, grønne tage og vægge. Klimatilpasning i det åbne land: fx vådområder og skovrejsning.
Klimakommunesamarbejdet ophører
Klimakommunesamarbejdet ophørte i 2021 og Tårnby Kommune indgår nu i DK2020 samarbejdet, som er et verdensomspændende samarbejde om klimatilpasning med de største byer rundt omkring i verden.
Hvad har vi gjort i Tårnby indtil nu?
I Tårnby har vi indtil nu arbejdet med FN's klimamål alle steder, hvor det har været muligt. Vi har haft et stort fokus på energirenovering hos de private boligejere og har lavet borgermøder og oplysningskampagner om at skifte fra oliefyr til fjernvarme eller varmepumpe.
Vi har også i løbende været i kontakt med boligselskaberne om energirenoveringsprojekter og faciliteret oplysningsmøder over for virksomheder om krav til bæredygtighed og certificeringer.