Vision
Tårnby Kommune har som vision at beskytte eksisterende, sunde træer på Tårnby Kommunes arealer og sikre, at nyplantede træer får gode vækstbetingelser, så kommunen med tiden får flere store flotte vej- og parktræer.
Kommunen arbejder på at opretholde, sikre og fremme træernes vitalitet og tilstedeværelse på kommunens arealer. Det betyder, at hensynet til den arkitektoniske herlighedsværdi og beplantningsmæssige helhed på alle kommunens arealer som fx gadebilledet, øvrige grønne arealer, områder, parker, institutioner, skoler, der er til gavn for mange borgere vægtes højere end hensynet til den enkelte borger, som kunne føle sig generet af et træs skygge, bladnedfald, gener fra fugle eller andet dyreliv eller andet.
Natur, æstetik og trivsel
Vitale og sunde træer langs vejene skaber identitet og karakter til landskabet og byrummet og er en kvalitet for kommunens borgere. Træer viser årstidens variation og livets gang over tid, og mange oplever glæde ved oplevelsen af store, gamle træer. Samtidig har forskning vist, at kontakt med natur, træer og buske er gavnligt for menneskers helbred og trivsel.
Det er hensigten, at alle træer skal være fritvoksende og stå fuldkronede, så man får oplevelsen af deres frie vækstform og udtryk. Træer der udgør en særlig arkitektonisk helhed ved en særlig interessant bebyggelse eller et smalt gaderum kan beskæres kasseformet eksempelvis som ved Rådhuset eller på Kastrupgårdskolens legeplads.
Træer i nabolaget har endda en økonomisk værdi, idet flotte, sunde træer kan hæve ejendomsværdien.
Funktion
Træer tiltrækker dyreliv og er vært for flora og fauna. Træer producerer O2 og optager CO2 fra luften og bidrager derfor til at nedbringe luftens CO2 indhold. Træer er luftrensende, da de filtrerer og absorberer forurenings- og støvpartikler i luften.
Træer og anden vegetation stabiliserer lokal- og mikroklimaet i byen, da de bl.a. giver skygge og tilfører fugt til omgivelserne. Det reducerer omfanget af varmeoptagelse i det tætbebyggede bymiljø. Hårde overflader som belægninger, asfalt, mursten og tage absorberer en del af solindstrålingen til varme og større byområder. En stor procentdel tæt bebyggede arealer skaber varmeøer, der er op til 10 grader varmere end det omkringliggende landskab.
Etablering af træer med gode vækstbetingelser giver god mulighed for lokal nedsivning af regnvand og nedbringelse af omfanget af oversvømmelser ved store regnskyl.