Til det virtuelle borgerinformationsmøde svarede vi på forskellige spørgsmål om vores kultur og fritidsområde. Du kan læse spørgsmål og svar direkte på siden. Alle spørgsmål er forkortet af hensyn til læsbarheden. Vi optog også mødet, så du kan se det i den fulde længde.
Se møde om kultur og fritid
Spørgsmål om kulturlivet efter corona
Hvordan får kultur-, fritids- og foreningslivet et boost efter corona?
Svar
Foreningslivet trænger til et boost i forbindelse med corona-epidemien.
Der er dels forskellige initiativer fra centralt hold med råd og vejledning. Fx har DGI sendt materiale ud til alle idrætsforeninger med titlen "Bliv klar til genstart af din forening".
Desuden har Kulturministeriet også en stribe generelle hjælpepakker, som kulturinstitutioner og foreninger kan søge direkte. Hjælpepakkerne er forlænget til og med den 5. april 2021.
Her i Tårnby har vi besluttet, at aftenskolerne og foreningerne i det hele taget, ikke får reduceret deres tilskud i forbindelse med corona. Selvom det langt fra har været muligt at opretholde alle aktiviteter.
Vi har også besluttet at forlænge indendørssæsonen hen over sommeren i mange af vores haller.
Borgmester Allan S. Andersen nævner også, at Folkeoplysningsudvalget har nedsat en gruppe, der er i gang med at udarbejde et udkast til et lokalt genstartsprogram.
De resterende midler i Initiativ- og Udviklingspuljen, ca. 145.000 kr., er afsat til formålet. I gruppen sidder repræsentanter fra Tårnby Foreningsråd og Kastrup Tårnby Idrætssammenslutning og aftenskolerne.
Endelig er vi så heldige, at vi har et 3-årigt udviklingsprojekt i samarbejde med DGI Storkøbenhavn. Et af temaerne er "foreningsudvikling", og det er naturligvis særligt relevant i en corona-sammenhæng.
Borgmesteren håber og tror, at foreningerne og samfundet i det hele taget kommer godt videre. Faktisk er det sådan, at foreninger samlet set ikke har mistet medlemmer i 2020 her i Tårnby Kommune, og det er egentlig imponerende.
Spørgsmål om røgfri legepladser og idrætsanlæg
Hvorfor ikke gøre alle legepladser samt idrætsområder i Tårnby Kommune røgfri?
Svar
Der er ikke rygeforbud hverken på legepladser eller på idrætsanlæg i Tårnby Kommune.
Personligt mener borgmester Allan S. Andersen, at rygning på en legeplads er dårlig stil. Det skulle ikke forekomme, hvad enten der er forbud eller ej. Kommunens idrætsanlæg er store åbne, offentlige arealer.
Til juni skal Kultur- og Fritidsforvaltningen på et møde med Tårnby Foreningsråd og Kastrup Tårnby Idrætssammenslutning drøfte problemstillingen.
Det kunne være ved at arbejde med at ændre rygekulturen – og gøre det på en åben og inddragende måde. At sætte forbudsskilte op virker ikke nødvendigvis.
Spørgsmål om standen af græsbanerne i kommunen
Der er kommet flere spørgsmål om det samme emne, bl.a. fra Amager Fodbold Forening og fra Amager Vikings Softball Klub. De spørger til Tårnby Stadion, Travbanen og græsarealet ved banerne Ved Diget.
- Kan der gøres en indsats for at gøre græsbanerne mere jævne? Spillerne er bange for at vride om, når de skal løbe efter bolden.
Svar
I år har april måned været usædvanlig tør, det har resulteret i begrænset græsvækst og hårde og knoldede baner.
Når der kommer regn - og det er der jo kommet, siden spørgsmålene blev sendt i begyndelsen af maj – så vil græsset gro, og græsklipningen kommer rigtig gang.
Så vil banerne blive mere jævne og også blødere.
Fodboldbanerne i Tårnby Kommune bliver top-dressede. Det er en blanding af sand og kompost som fordeles ud over banerne, i den udstrækning der er behov for det. Vi tromler ikke vores baner, men "trykker" dem med græsklipperen.
Spørgsmål om udgifter til klubmedlemmer uden for kommunen
Der stilles spørgsmål til foreninger og medlemmer som ikke er fra Tårnby, og hvilke udgifter kontra værdi, det giver for Tårnby at have så mange tilbud.
Svar
Helt generelt hilser borgmester Allan S. Andersen et godt samarbejde på tværs af kommunerne velkommen. Også selvom det nogle gange koster Tårnby Kommune lidt ekstra. Vores borgere har jo også glæde af meget af det, der sker i København.
Så overordnet er det godt med udenbys medlemmer, når antallet står i et rimeligt forhold til den pågældende forenings størrelse og til kommunens størrelse.
Nogle af vores faciliteter vil formentlig blive brugt mindre, hvis der kun var foreningsmedlemmer fra Tårnby Kommune, og så kunne de bruges til andre typer sportsgrene eller andre aktiviteter.
På den anden side, har vi netop mange forskellige aktiviteter og tilbud, fordi vi har nogle store klubber, der flittigt benytter tilbuddene.
Vi vil nok heller ikke have så mange forskellige foreninger, hvis ikke der var lidt blanding på tværs af kommunerne.
Der er både fordele og ulemper. Derfor har vi som mål, at vores foreninger arbejder aktivt for, at vi får endnu flere aktive Tårnby borgere.
Spørgsmål om nyttehaver
Der spørges om der kan findes en løsning på, at der er så lang ventetid på at få en nyttehave i Tårnby Kommune?
Spørgeren ønsker en hurtig løsning på problemet, så man ikke skal vente i mange år på en nyttehave.
Svar
Ved Ugandavej 52 har kommunen 46 nyttehaver på ca. 150 m² hver og 9 parceller (som har varierende størrelser). Der er tale om et særligt tilbud til borgere, som bor i lejligheder i kommunen.
Både nyttehaverne og parcellerne koster 500 kr. årligt i leje.
Der er i øjeblikket ca. 40 borgere på ventelisten til en nyttehave og 5 borgere til en parcel.
Efter Covid-19 nedlukningen i foråret 2020, har vi modtaget 26 nye ansøgninger.
Tidligere modtog vi ca. 5-10 ansøgninger om året, så der er tale om mere end fordobling af ansøgninger.
Det gør selvfølgelig noget ved ventelisterne.
Normalt er der en udskiftning af lejere på mellem 4-7 om året, og en ventetid på 2-3 år.
I den nuværende situation, så vil ventetiden nok stige til 5-6 år.
Men vi oplever også, at det ikke er alle borgere, der alligevel ønsker at gøre brug af tilbuddet, når vi sender det til dem.
Det kan der være flere årsager til. De kan være flyttet i hus i mellemtiden, eller de har et ønske om at leje bestemte nyttehaver. Nogle borgere flytter også ud af kommunen, og så opfylder de ikke længere kriterierne for at kunne leje en nyttehave.
Spørgsmål om trafikafvikling
Hvordan tænker man trafikken afviklet ved det nye Tårnbytorv og Løjtegårdsvej med skole, fritidshjem og plejehjem?
Svar
Vi har udarbejdet en række trafikscenarier ved bygning af nyt Tårnby Torv. Der vil ske ændring af vejforholdene, så de bliver tilpasset den forventede, kommende trafik.
Det vil ske primært ved krydsombygninger af krydsene Tårnby Torv/Sneserevej og ved Sneserevej/Englandsvej.
Til spørgsmålet om Løjtegårdsvej: Der er ikke konkrete planer. Teknisk Forvaltning overvåger trafikudviklingen. Vi vil derfor komme med forslag til at sikre trafikafviklingen, hvis det konstateres nødvendigt.