Udskriv

Vinterfugle ved Naturskolen

Vinterfugle ved Naturskolen

Man kan møde mange fuglearter året rundt ved Naturskolen

Fortalt af Eddie Fritze, Tårnby Naturskole, januar 2014.

Vi har nu rundet to vintermåneder uden nævneværdig frost eller sne. En indtil nu ejendommelig vinter, hvor det vel kun er i Nordjylland at der er faldet en del sne. Fuglene herude har da også let ved at finde føde, da diverse "frugter" og bær findes i rigt mål.

De små smukke grønsiskener har for tiden travlt med at spise af elletræernes små koglelignende frugter, og man kan faktisk komme temmelig tæt på fuglene, som gerne optræder i småflokke på omkring 50 stykker. De småpludrer mens de ivrigt afsøger elletræernes kogler, hvor de med deres små kantede finkenæb med lethed piller frøene ud, som de spiser. Hannerne har en lille sort "kalot" på hovedet. Ellers er de gullige og grønlige og er i familie med de velkendte kanariefugle.

En anden gæst herude er stillidsen, som også optræder i flokke på 40-50 fugle. De er meget kontrastrige i farverne, med et lysende gult felt på håndsvingfjerene, og en rød pande. Hvis man står stille, er de normalt ikke særlig sky, og med en god kikkert er det muligt at nyde de små smukke fugle.

Musvit Fugl

Ellers er der de almindelige havefugle, som solsorte, blåmejser og musvitter herude, sjaggere og vindrosler er også til stede. De kommer nordfra, og er kun på besøg indtil vinteren er forbi.

Navnet sjagger kommer af deres karakteristiske stemmer, som nærmest lyder som "sjag-sjag-sjag"og især høres i flugten. Der kan somme tider være flokke på nogle hundrede sjaggere, som især spiser de røde tjørnebær.

Sjagger Fugl

Vindroslerne kendes på en rød-orange farve på flankernes fjer, samt en tydelig lys stribe over øjet.

Der er også, som altid, en hel del råger, alliker og husskader herude. De sidste altid på vagt og søgende efter en eventuel glemt madpakke, som et af de mange børn eller andre gæster skulle have glemt.

Se, det var atter et lille tidsbillede herude fra. Snart kommer den lyse tid, og de første sanglærker kan sikkert allerede ventes en gang i næste måned.

Fuglene er øverst Grønsisken, midterst Musvit og nederst Sjagger. Foto: Colourbox.

×

Cookie info