Udskriv

Om mursejlerens utrolige liv – et liv på farten

Mursejlere

Vi er nu inde i September, og de sidste mursejlere kan ses, ofte sammen med landsvaler, bysvaler og digesvaler.

Fortalt af Eddie Fritze, Tårnby Naturskole, sept. 2014.

Mursejleren er, ligesom svalerne perfekt bygget til et liv i luften. En smal, nærmest cigarformet krop, ganske små fødder med skarpe kløer, og de meget lange vinger, som nærmest ligner en halvmåne eller et segl, som er sat fast på kroppen. Dersom man kan følge fuglene i flugten, ved hjælp af en god kikkert, vil man se at svalerne er hvide eller lyse på bugen, mens mursejlerne er helt mørke, nærmest sortbrune, og noget større end svalerne. Stemmen er en skinger skrigen imens svalerne nærmest  kvidrer mens de flyver.

Mursejlere1

Svalerne kan udmærket lande på jorden, hvor de om foråret samles ved vandpytter eller lignende, hvor de samler fugtigt mudder eller lerholdigt materiale, som de bruger til at bygge deres reder med. De kan også trippe rundt på jorden uden besvær. Mursejleren er derimod ikke i stand til at hæve sig op på de små fødder, dersom den skulle havne nede på jorden, hvad der sker yderst sjældent, og mest for ganske unge og uerfarne mursejlere. Mursejleren yngler derfor inde i kanten af loftsbunden på huse, så den, når den skal skaffe føde til sine unger, nærmest kravler eller slæber sig hen til tagskægget, hvor der er adgang ud til den fri luft, som den nærmest lader sig falde ud i.

Svaler

Den har et spinkelt næb, men et meget bredt gab, som er velegnet til at holde åbent, dersom den kommer tæt på sværmende myg og fluer, så at den kan fange så mange af dem som muligt, især hvis den har unger at fodre. Føden består af insekter i de øvre luftlag, især døgnfluer, cikader, bladlus, fluer og myg. Også i stor udstrækning små edderkopper som sejler i lufthavet på deres flyvetråde. Mursejlerens oprindelige ynglelokaliteter er stejle klippevægges revner og huler.

Mursejleren er her kun i ret kort tid, fra maj til september, hvorefter rejsen går til tropisk Afrika. Under sine flyvninger skyder mursejleren en gennemsnitsfart af 80 km i timen, og den kan holde sig på vingerne i timevis. Man har eksempler på at dens unger kan gå i en dvaleagtig tilstand dersom der er knaphed på føde i området, og forældrene derfor må søge længere væk. Som noget ganske enestående, har man kendskab til at mursejlere nærmest kan sove i luften. Skulle nogle af læsernes tur gå ud til det flade Vestamager, så anbefales det at holde øje med denne særprægede fugl, som mere end nogen andre fugle er bygget til et liv i luften.

Fuglene er øverst Mursejlere, midterst Mursejlere. Nederst ses en række Bysvaler. Fotos: Wikipedia (øverst og midterst) og Colourbox.

×

Cookie info