Udskriv

Hermelinen eller lækatten

Mustela erminea - lækat

Her på Vestamager har vi af og til haft fornøjelsen af at se et lille vævert mårdyr, om vinteren helt hvid med sort halespids.

Fortalt af Eddie Fritze, Tårnby Naturskole, jan. 2015.

Og ja, kært barn har mange navne. Her handler det om hermelinen, som hvad navnet antyder, blev fanget eller skudt, for at selve kongen kunne klæde sig i en såkaldt hermelinskåbe, helt snehvid, med sorte "pletter" som jo var de små rovdyrs halespidser. De to andre navne på dyret er lækat eller væsel. I dag er hermelinen totalfredet. Den lever mest af mus og mosegrise, men skulle den se sit snit til det, tager den gerne en lille fugl af og til. Den holder gerne til i stendiger, hvor den kan gemme sig, eller som her ude, i tæt krat af vilde roser langs vejene. Dyret er normalt temmelig sky, men dersom man står helt stille, er den dog mange gange så nysgerrig, at den lige skal titte frem for at se hvad det var for et "gespenst" som lige dukkede op, der hvor den plejer at færdes. Grunden til at den "skifter farve" om vinteren er sikkert for at camouflere sig i sneen, og derved lettere at snige sig ind på et eventuelt bytte. Om sommeren er den derimod lysebrun.

Kig efter hermelinen, når du færdes her ude langs veje og stier. Det er en oplevelse at iagttage det lille slanke dyr, og det er bestemt ikke hver dag, at man har held til at se den.

Foto: Lækat i sommerdragt, Wikipedia.

×

Cookie info