Udskriv

Fluer på nethinden

Fluer I Et Spindelvaev

Dette tema handler om nogle smådyr, som langt de fleste af os kender enten fra vores have eller indendørs.

Af Eddie Fritze, Tårnby Naturskole

Mange af os har en eller flere fluer på vores samvittighed, da deres evindelige summen ofte virker irriterende, mens man læser avisen eller kigger fjernsyn. Og tanken om at fluen, som sidder på sukkerskålen måske lige har siddet på en dampende hundelort eller et trafikdræbt dyr, er ikke lige just befordrende for vores appetit.

Flue Paa Traestykke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dog er fluerne et meget vigtigt element i vores natur, da de ved at lægge æg i ildelugtende dyre- og fuglekadavere, hvorfra de såkaldte maddiker klækkes, hurtigt opæder alle organiske ting, således at kun knogler, hår og fjer levnes tilbage. Hele dette forløb har ikke kun fluerne æren for, men også adskillige arter af biller samt bakterier. Men fluerne er sikkert i kraft af deres mængde og mange æg, sikkert dem som omsætter kadaveret hurtigst. Af fluer findes der mange arter. Den velkendte stueflue, som især findes i svinestalde, hvor de lægger æg i svinenes afføring.

Fluelarver

I svinestaldene, hvor bondemanden har sørget for fri ind- og udflyvning til landsvaler, som kliner deres reder fast på staldens væg, og æder samt fodrer deres unger med massevis af fluer. Også mange fluer havner i korsedderkoppens spind eller ædes af omkringflyvende flagermus. Så uden fluer ville mange små fugle, insekter og spindlere mangle et vigtigt kosttilskud. Altså er fluerne en vigtig del af hele kredsløbet i naturen.

Fotos: Colourbox.

×

Cookie info