Udskriv

Den mørke tid og sortfuglene

Krage Bader

Dagene er korte nu, og den første nattefrost er konstateret. Kragefuglene, der i jagt-sprog kaldes sortfugle, holder stand, da der skal meget til at ”vælte dem af pinden” og her ude er fødeudbuddet altid nærværende.

Fortalt af Eddie Fritze, Tårnby Naturskole, dec. 2014.

Når skytten har skudt en hjort, og Naturskolen har haft et undervisningsforløb, som går ud på at fortælle om hjortens indre organer samt deres funktioner, bliver lunger og tarme liggende på jorden, til stor glæde for især sultne husskader, som flokkes omkring "tag selv bordet" og allerede næste dag er det allermeste forsvundet. Sjældnere ses gråkrager nede ved disse føde-emner, og af og til endda en sulten musvåge eller sølvmåge.

Husskade Generer En Musvaage

Rågen er kendt af mange folk i Danmark. Om vinteren gæstes landet af råger nordfra, men allerede i marts måned samles rågerne i kolonier i skove og parklignende områder. Mange af disse kolonier viser sig at være generende og støjende for en del mennesker, og så er fuglene tilmed "sorte" hvilket ikke er helt rigtigt. Enhver som har stået med en friskskudt råge i hænderne, vil kunne bekræfte at på tæt hold er fuglens fjer metalskinnende blå-grøn-lilla, og ikke helt sorte. De gamle råger har tilmed et nøgent parti omkring næbbets basis. Før i tiden måtte lodsejeren bortskyde de store rågeunger, når de ud på sommeren klatrede ud på de tynde grene. De var da lette at skyde med en småkalibret riffel. Denne beskydning finder stadig sted, men kaldes i dag "regulering" og de unge velsmagende råger kan ikke længere købes hos fiskehandleren, men må foræres bort til venner og bekendte.

Ung allike

Alliken er en anden kragefugl. Den er noget mindre end rågen, og har et gråt felt i nakken, samt lyseblå øjne. Rågens øjne er mørkebrune. Alliken kan visse steder være skadelig, ved at den bygger sin ret store rede i skorstene. Men eller er alliken fredet hele året.

Især råger og alliker er meget sociale fugle, som om vinteren, overnatter i store flokke på tage af høje bygninger eller i trætoppe på et meget lille område. Det kan opleves i tusinder på Fælleden nær DR-Byen her om vinteren. Forekomsten af disse store flokke af mørke fugle, som småsnakkende (nogle vil mene skrigende) forbereder at gå til ro på disse steder kan for nogle give en vis Hitchcock-agtig stemning. Men bare rolig! Fuglene er langt mere bange for os, end vi er for dem. Den tætte samling af mange individer har en social funktion, som går ud på at der altid er flere til at holde vagt, og advare hvis en fare (rovfugle eller mennesker) skulle nærme sig. Ja, kragefugle er nogle intelligente væsner, som enhver som har haft en tam allike eller krage sikkert kan bekræfte. De er lærenemme, kan kende forskel på folk og "huske" dårlige oplevelser. 

Billeder: Øverst krage. I midten en husskade som generer en musvåge. Nederst en ung allike (fotos: Colourbox).

×

Cookie info