Udskriv

75-året for danske jøders flugt til Sverige

GD Nr 6 2018 Oktober 1943 Forside

I det lokalhistoriske blad Glemmer Du Oktober 1943 – Danske jøders flugt til Sverige kan du læse om forskellige menneskeskæbner under den dramatiske flugt.

Langs kysten ved Kastrup og Maglebylille var der travlhed i oktober 1943. Fiskerne sejlede jødiske flygtninge væk fra truslen om de nazistiske udryddelseslejre. Mange af disse fiskerne var knyttet til Dansk Svensk Flygtningetjeneste, som organiserede flugtruter til Sverige. Det blev en af de mest stabile og pålidelige ruter. Bådene sejlede i ly af Saltholm med øens lave beskyttende farvand, de lokale fiskere kendte hver en sten og hvert et rev.

Deportationsorden på de jødiske landsmænd blev et vendepunkt under besættelsen, hvor hovedparten af befolkningen tog stilling til at hjælpe folk på flugt.

De skjulte, de sejlede, de advarede, de hjalp og ikke at forglemme - de så den anden vej, selvom de vidste, hvad der skete. Det er faktisk ikke nogen lille ting at gøre under et fascistisk styre, som helst så at man angav andre.

I anledning af 75-året for begivenhederne har Tårnby Stads- og Lokalarkiv sat sig for at formidle, hvad der skete.

I Glemmer Du Oktober1943 - Danske jøders flugt til Sverige kan du læse om forskellige skæbner under den meget dramatiske flugt, som de danske jøder foretog. De har alle en relation til Kastrup.

 Jodernes Flugt

Gennem en lokalhistorisk Korttur om Jødernes flugt oktober 1943 kan du på et kort følge en tur, her får du fotografier og historier om udvalgte steder fra de hektiske dage.

Start rundturen her

×

Cookie info