Udskriv

Venskabskommuner

Nordiske Flag 1

Tårnby kommune samarbejder med to nordiske venskabskommuner: I Sverige Alingsås Kommune og i Norge Skedsmo Kommune.

Hvad er Venskabskommuner?

Venskabskommuner eller venskabsbyer er en nordisk opfindelse fra kort efter 2. verdenskrig. Tanke var, at hvis almindelige borgere mødes og lærer hinandens kultur og tankegang at kende, kan det fjerne nogle fordomme om andre nationaliteter.

De fleste danske kommuner har venskabsby-aftaler med udenlandske kommuner - ofte kommuner i de nordiske lande. Samarbejdet har først og fremmest været baseret på kulturel og social udveksling. Men når danske virksomheder er interesseret i nye markeder, kan venskabsbysamarbejdet åbne døre og blive nøglen til økonomisk samarbejde og udveksling af erfaringer.

 

Alingsås i Sverige

Alingsås kommune ligger ligesom Tårnby ved hovedvej E20. Det er ved søen Mjörn omkring 45 km fra Göteborg. Kommunen har 41.070 indbyggere (2018), hvoraf ca. 23.000 bor i byområdet. Kommunen har et areal på 477 km2.

Alingsås har været købstad siden 1619. I begyndelsen som et strategisk punkt og en markedsplads ikke langt fra den daværende norske-danske grænse. Senere blev byen Sveriges førende tekstilindustrielle centrum, og i dag Alingsås en handels- og industriby med mindre virksomheder i mange brancher.

Alingsås er særligt stolt af den gamle, idylliske midtby, et flot torv med udendørs marked på onsdage og lørdage. Turisten møder især friluftsliv som svømning, fiskeri og kanosejlads. Alingsås kommune investerer løbende i cyklisme og har gjort kommunen til et meget cykelvenligt område.

Besøg kommunens hjemmeside.

 

Skedsmo i Norge

Skedsmo kommune er beliggende - ligesom Tårnby - lige uden for landets hovedstad, som jo i Norge er Oslo. Kommunen er på 77 km2, og mere end 70 km er fortsat land- eller skovområde. Alligevel er Skedsmo en af ​Norges tættest befolkede landkommuner med 51.486 (2014) indbyggere. Afstanden til centrum af Oslo er kun 20 km, og kommunens byområder omfatter Lillestrøm, Strømmen, Skjetten, Skedsmokorset og Lejrsund.

Kommunen har en skøn natur med den store sø Øyeren, hvor der er et naturreservat, og elvene Nidelva, Sagdalselva og Leira. Sammen med frodige bakker med skov giver det kommunen mulighed for masser af fritidsliv som gåture sommer og vinter, bålliv ved floder og søer eller en svømmetur.

Kulturelt står kommunen også stærkt med ca. 170 frivillige organisationer, musikkorps, kor og amatørteater, som alt sammen sætter sit præg på kulturen. Kommunen også ungdomsklubber, en fritidsgård, 4 sportanlæg, 2 biblioteker, 1 kulturcenter, 1 biograf og Skedsmo museum.

Besøg kommunens hjemmeside.

 

Tidligere har Tårnby kommune desuden haft venskabsforbindelser med Karis kommune i Finland. Efter en kommunalreform i Finland 2009 er Karis ophørt som selvstændig kommune.  

×

Cookie info