Udskriv

Varmt Vand fra Solens Stråler

Solfangeranlæg som leverer varmt vand til Vestamager Idræt og på Løjtegårdsskole

Når solen skinner, er de ekstra glade på Ugandavej hos Vestamager Idræt og på Løjtegårdsskolen. Begge steder er der nemlig opsat nyt solfangeranlæg i 2014, som nu leverer varmt vand med energi fra solens stråler.

Selv på en halvt overskyet dag leverer solfangeranlæggene gratis energi fra solen til det varme vand. På sådanne dage bliver det varme vand dog suppleret op fra de tilkoblede gaskedler.

Men på en varm sommerdag med blå himmel vil solfangerne kunne producere mere varmt vand, end elever, lærer og idræts-gængere kan nå at bruge på de to adresser. Det overskydende varme vand gemmes så midlertidigt i en ekstra buffertank til senere brug. På den måde spares mest muligt på gassen, der ellers skulle have varmet vandet op.

På Løjtegårdsskolen er der opsat 34 m2 solfangere på taget, som vil levere energi til det varme vand svarende til en besparelse på 16.600 kWh pr. år (ca. 1.510 m3 gas).

Tilsvarende er der nu placeret 21 m2 solfangere hos Vestamager Idræt på badmintonhallens tag. Anlægget her vil producere solenergi til varmtvandsbeholderen svarende til 10.170 kWh gas pr. år (ca. 925 m3 gas). Over hele året vil de to solfangeranlæg tilsammen kunne dække ca. 20 % af energien til det varme vand - og klimaet spares samlet for en udledning af ca. 5.500 kg (5,5 tons) CO2 pr. år.

Til sammenligning bruger en alm. dansk husstand med fire personer ca. 3.400 kWh til varmt brugsvand pr. år. Solfangerne på Løjtegårdsskolen og Vestamager Idræt leverer altså gratis varmt vand svarende til 7-8 husstande.

"Det vigtigste er, at der er varmt vand til vores brugere, når de bader og bruger håndvasken", siger Henrik Malmros, teknisk serviceleder på Vestamager Idræt. "Men vi er bestemt også glade for at kunne gøre vores lille bidrag til klimasagen med gratis energi fra solen", fortsætter leder Jørgen Panduro.

Det samme siger teknisk serviceleder John Jahnsen på Løjtegårdsskolen: "Jeg er sikker på, at både lærere og elever er glade for, at det varme vand nu bliver leveret af solens stråler - præcis som jeg er det", slutter John. 

Måske er det også en ide at få opsat et solfangeranlæg hjemme på jeres tag og udnytte solenergien til det varme brugsvand og evt. opvarmning af huset. Det er en klimarigtig løsning både for enfamiliehuse og etagebyggeri.

×

Cookie info