Udskriv

Frisk luft og nyt lys i biffen

Kulturhus Kastrup Bio

Et nyt ventilationssystem og LED-pærer gør besøget i Kulturhuset Kastrup Bio til en endnu bedre - og mere miljøvenlig - oplevelse end før.

Det  er  svært  at  få  en  god  oplevelse, hvis man fryser  eller  sveder. Men den slags slipper gæsterne i Kulturhuset Kastrup Bio heldigvis for. Der er nemlig blevet sat en ny styring på husets ventilationssystem, fortæller Bjarne Hoe, projektleder i Tårnby Kommunes Tekniske Forvaltning: "Før blev ventilationen styret af ure og nogle enkelte bevægelsesfølere, så den kørte uden hensyn til, hvor mange der var til stede. Ofte kørte den for fuldt drøn, selv hvis der ikke var ret mange mennesker, og indeluften var krystalklar.  Det gav et meget stort energiforbrug, fordi den nye luft skulle varmes op.  Det kan være svært i en halvtom sal, og der blev ofte for koldt. Om sommeren var der til gengæld nogle gange for varmt".

Ventilation efter behov

Den nye styring på ventilationssystemet måler, hvor meget CO2 - altså udånding - der er i luften.

"Den giver et godt billede af, hvor mange der er til stede. Vi bruger også nogle bevægelsesfølere, og tilsammen giver de os mulighed for at tilpasse ventilationen til behovet.  Det af hænger jo meget af, hvor mange gæster der er", forklarer Bjarne Hoe.

Hyggeligt lys

Siden projektets afslutning har Kulturhuset Kastrup Bio reduceret sin årlige CO2-udledning med 33,5 ton, hvilket også skyldes, at salene er blevet renoveret, og man derfor har fået færre, men meget mere komfortable stole. På el-siden har det også været muligt at opnå en besparelse, dels på grund af den nye styring, dels et skift fra halogen-spots til LED-pærer. Det sidste har været lidt af en udfordring, fortæller biografleder Nanna Wulf: "Vi vil ikke have en forringet oplevelse. Her skal stadig være hyggeligt, og lyset må ikke være for koldt. Vi er glade for, at der er en god udvikling på LED-markedet, og vi har fundet nogle gode løsninger. Til vores glasgang på første sal har vi blandt andet fundet nogle LED-dekorationspærer, der minder om de gamle glødepærer, men er meget mere energibesparende".

Få tilskud til din energirenovering

Investeringen i projektet er allerede blevet betalt tilbage i kraft af de store besparelser. Kommunen har desuden fået et tilskud fra HMN Naturgas, der yder økonomisk støtte til alle kommunens energispareprojekter. "Som privatperson kan du også få tilskud til at energirenovere din bolig. Alle energiselskaberne i Danmark giver tilskud, men ordningerne varierer, så prøv at undersøge, hvor det bedst kan betale sig for dig at søge tilskud", opfordrer Bjarne Hoe. 

×

Cookie info