Udskriv

Energioptimering af Feriekoloni

Tårnby Kommunes feriekoloni på Falster, Solkrogen

I 2014 blev Tårnby Kommunes feriekoloni på Falster, Solkrogen, energioptimeret.

Der er isat nye energivinduer og ventilation i køkkenet er set igennem med energibriller. "Feriekolonien har trængt til en kærlig hånd og den bruges faktisk ret meget også i fyringssæsonen, så det er rigtig godt, at vi nu har fået energioptimeret Solkrogen", siger ejendomsansvarlig Isabel Löfström.

Der sad vinduer med et lag glas i den 720 m2 store bygning, som nu er skiftet til energivinduer med energiklasse A, hvilket giver en stor energibesparelse og samtidig et meget bedre indeklima, idet træk og kuldenedfald fra vinduerne nu er fjernet. Der er i alt skiftet 158,4 m2 vinduer.

Feriekolonien er olieopvarmet, og de nye vinduer sparer ca. 44.500 kWh/år svarende til 35.600 kr. mindre olieregning pr. år eller ca. 3.500 liter olie (2015 pris). Vinduesudskiftningen har kostet 175.000 kr. og er betalt hjem på 4,9 år - samtidig spares næsten 12 tons CO2 udslip pr. år (11.855 kg).

Der er også energioptimeret i køkkenet. Her er der opsat en ny energisparende varmepumpe og etableret ny varmegenvinding. Tidligere var køkkenet opvarmet med elvarmeflade i indblæsningen uden varmegenvinding.

"Der var lidt indkøringsproblemer med den nye varme og ventilation i køkkenet, men det kører fint nu", fortæller Isabel.

Køkkenprojektet sparer 10.600 kWh/år el og 10.600 kWh/år varme (olie) svarende til 25.440 kr./år. Med en pris på ca. 107.000 kr. er det en tilbagebetalingstid på lidt over 4 år - og en CO2 besparelse på 8 tons pr. år (8.000 kg).

Kik efter energimærknings-ordningen for vinduer, når der skal skiftes vinduer eller ruder. Energimærket ser på forholdet mellem hvor meget energi der mistes ud gennem vinduet i forhold til hvor meget energi der kommer ind ad vinduet (solindfald). Gå efter energimærke A eller B, det giver den bedste besparelse, og så er der også mulighed for at få et energisparetilskud til investeringen (energimærke C vinduer og dårligere giver ingen tilskud).

×

Cookie info