Det kan være en udfordring at finde balancen, når det kommer til slik, kage og andre søde sager. I Tårnby Kommune vil vi gerne inspirere både børn og forældre til at finde en sund balance, uden at det søde skal helt ud af børnenes liv. Vi er derfor sammen med ni andre kommuner en del af Fødevarestyrelsens kampagne ’Sød Balance – Sammen om sunde vaner’, der sætter fokus på sukkerindtaget for børn i 0.-3. klasse.
Slik og snacks fylder meget
Slik, snacks og søde sager fylder meget i hverdagen for danske børn og voksne. Ifølge Fødevarestyrelsen spiser gennemsnitsdanskeren 12 kg slik om året og drikker 87 liter sodavand. Danske børn spiser cirka fire gange så mange søde sager, som de officielle kostråd anbefaler.
Borgmester Allan S. Andersen håber, at ’Sød Balance’ kan være med til at sætte fokus på sundheden i Tårnby og hjælpe kommunens familier med at mindske sukkerindtaget:
”Der er brug for en bred indsats, hvis vores børn skal leve sundere. Derfor er jeg glad for, at vi er en af de ti kommuner, der deltager i projekt ’Sød Balance’, som både sætter fokus på sunde vaner i skolen og fritiden,” siger borgmester Allan S. Andersen.
Som forælder i indskolingen kan du i fremtiden støde på ’Sød Balance’-kampagnen, når du er med dit barn hos tandplejen eller hos sundhedsplejen, og der vil også være lokale aktiviteter og tiltag på skolerne og andre steder i kommunen.
Realistiske mål
Kampagnens formål er blandt andet at give gode råd og idéer til en sundere hverdag. Onlineværktøjet ”Sødmåleren” kan for eksempel hjælpe forældre til at få et overblik over mængden af søde sager i dagligdagen, og der vil også være fokus på, at det søde skal fylde mindre de steder, hvor børnene kommer i hverdagen.
Kampagnens formål er ikke at gøre slik forbudt, eller opfordre til at man som familie sætter urealistiske mål, men håbet er, at familier med hjælp fra kampagnen kan tage små skridt i retning af en mindre sød hverdag.
”Det er aldrig let at bryde vaner, men jeg håber, at kampagnen kan hjælpe børn og forældre til at sætte realistiske mål og finde gode alternativer til snacks og søde sager,” siger borgmester Allan S. Andersen
Projektet løber frem til år 2027, og er et samarbejde mellem de deltagende kommuner, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet. Projektet er støttet af Nordea-fonden.
Du kan læse mere og lade dig inspirere hos Fødevarestyrelsen – selvfølgelig også selvom du ikke har børn i 0.-3. klasse: