Hvordan kan hjemmeplejen give endnu bedre pleje, hjælp og omsorg til borgerne og samtidig give medarbejdernes tilfredshed med deres arbejdsplads et pænt nøk opad? En god del af svaret er faste, tværfaglige teams, hvor borgere og medarbejdere kender hinanden og begge får mere at skulle have sagt.
Det har medarbejdere i to hjemmeplejeteams bevist i det forgangne år som deltagere i et projekt, der i daglig tale er kendt som ”Selvstyrende teams”. Tirsdag fortalte de ældreminister Mette Kierkgaard om deres erfaringer, da ministeren sammen med sektorformand i FOA Tanja Nielsen lagde vejen forbi hjemmeplejens nye kontorer på Oliefabriksvej.
Faste, selvstyrende teams er blandt de emner, regeringen sætter fokus på i sin kommende reform af ældreområdet, som statsministeren løftede lidt af sløret for samme dag som ældreministerens besøg i Tårnby.
Plads til flere perspektiver på den enkelte
Efter besøget sagde ældreministeren:
”Jeg tager med mig fra besøget i dag, at når man arbejder i et tværfagligt team, som starter og slutter ved borgeren, og hvor der er et kendskab og en relation, så kan du gøre det meget bedre for borgeren, og du bliver både dygtigere og får større arbejdsglæde som fagperson. Og det, at medarbejderne kender hinanden, ser jo også ud til at give en kæmpe værdi, i stedet for at man sidder alene med sit eget blik på en enkelt ydelse”.
Ministeren tilføjede:
”Jeg har også bidt mærke i, at der blev sagt, at der bliver plads til at se på borgeren som noget mere komplekst, fordi man samtidig gør hjemmeplejen som organisation mindre kompleks ved at samle de forskellige fagligheder i samme team. Og sådan skal det også være, for vi mennesker er jo netop sammensatte og komplekse”.
(Artiklen fortsætter efter billederne).
Kendskab, indflydelse og samarbejde
I projektet i hjemmeplejen blev der oprettet to små, tværfaglige teams bestående af både social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, sygeplejersker, fysio- og ergoterapeuter og visitatorer. Det ene team arbejder med borgere med fysiske udfordringer, mens det andet team arbejder med borgere, som kan have brug for en ekstra social indsats.
I projektet var Tårnby Kommunes mål at skabe 5 forandringer:
- Flere kendte ansigter i borgerens hjem
- Mere plads til at lytte til og handle på borgernes ønsker og behov
- Medarbejderne skulle have mere indflydelse på deres og borgernes hverdag
- Indsatser skulle være mere fleksible og tilpasses hurtigere
- Der skulle arbejdes med tværfaglighed
Resultaterne er til at tage og føle på for både borgere og medarbejdere. Her er eksempler på, hvad man har opnået:
-
Større tryghed for borgerne og fokus på borgernes ønsker og behov
Et lille og fast team om borgeren betyder, at alle medarbejderne kender alle borgerne. Der bliver også holdt en længere opstartssamtale med alle borgere, hvor der er fokus på borgernes ønsker og behov med hensyn til deres støtte og pleje.
Det giver stor tryghed for borgerne, at det er de samme medarbejdere, som kommer i borgerens hjem hver dag, og at alle kender borgeren og borgerens historik. Medarbejdere og borgere kan lettere sammen tale løbende om borgerens ønsker, og om noget har ændret sig til det bedre eller værre, og for eksempel om der er noget, borgeren ønsker, hjemmeplejen støtter ham eller hende i at gøre mere af selv.
-
Mere tilfredse medarbejdere takket være større indflydelse
Medarbejderne i de små, faste teams har et stort kendskab til alle de borgere, teamet hjælper, og det betyder, at de i langt højere grad har mulighed for at forholde sig til og sparre om den enkelte borger. I projektet er der også arbejdet med, at det skal være lettere for den enkelte medarbejder at handle og at vide, hvem de skal tage fat i og samarbejde med for at løse de komplekse udfordringer, de møder hos borgerne. Derfor har medarbejderne i de faste teams oplevet, at de har fået større indflydelse på, hvad de kan gøre for den enkelte borger, og hvordan indsatsen hos borgerne skal planlægges
De to teams har også mere indflydelse på planlægningen af deres arbejdsdag og planlægger for eksempel selv deres ruter fra dag til dag. Før projektet startede, mødte medarbejderne ind til en allerede planlagt rute og kørte efter den.
-
Mere tværfaglighed
Noget, andre kommuner oplever udfordringer med, men som er en succes i Tårnbys hjemmepleje, er samarbejdet mellem de sygeplejersker, der står for sygepleje til borgerne, og hjemmeplejen. Sygeplejen og hjemmeplejen hjælper og sparrer på tværs og kender alle de samme borgere. Det betyder, at borgerne kan få hurtig og sammenhængende hjælp.
”Vi er bedre sådan her”
Ældreminister Mette Kierkgaard stillede mange spørgsmål til medarbejderne og fik blandt andet det meget præcise svar ”Vi er bedre sådan her”, da hun spurgte til forskellen mellem tiden før projektet og nu. Medarbejderne fortalte også, at samarbejdet havde gjort alle i de to teams dygtigere og skabt ny arbejdsglæde.
Borgmester Allan S. Andersen er meget tilfreds med de resultater, medarbejderne i projektet har opnået:
”Da vi lavede kommunens ældrestrategi i 2022, var det netop resultater som dem her, vi så for os. Vi ønsker at være en kommune, hvor man som modtager af hjemmepleje oplever både tryghed, kontinuitet og medbestemmelse. På samme måde ønsker vi også, at vores hjemmepleje skal være et sted, hvor man som medarbejder kan folde sin faglighed ud i nogle stærke og handlekraftige kollegiale fællesskaber. Jeg ser meget frem til, at vi kan begynde at udbrede de gode erfaringer fra ”Selvstyrende teams” til resten af vores hjemmepleje”.
Fakta om projektet
Projektet er udsprunget af Tårnby Kommunes ældrestrategi fra 2022.
Projektet er finansieret af en pulje fra Socialstyrelsen til afprøvning af faste teams i hjemmeplejen. Tårnby Kommune fik tilsagn om 7,3 millioner til afprøvning af projektet, som blev afsluttet 31. december 2023. I alt 25 danske kommuner lavede i 2022 og 2023 forsøg med faste teams i ældreplejen.
Projektet har afprøvet nogle af de samme rammer og aktiviteter, som forventes at være i den kommende ældrelov, som præsenteres 30. januar. Et af forslagene til ældreloven går for eksempel på, at der skal være et princip om "helhedspleje". Det betyder ifølge statsminister Mette Frederiksen, at de ældre i højere grad selv skal have lov at bestemme, hvad de vil have hjælp til, når først de er tildelt retten til hjemmehjælp.