Vejarbejde i krydset ved Englandsvej og Øresundsmotorvejen
Om få uger tager vi sammen med Sund & Bælt hul på et vejarbejdsprojekt, som vil kunne mærkes for rigtig mange mennesker hver dag. Fra marts og resten af 2023 vil der nemlig blive bygget om i det kryds, hvor Englandsvej krydser Øresundsmotorvejen, lige ved Tårnby Torv og Tårnby Station. Der skal blandt andet bygges en ekstra svingbane på motorvejsrampen mod København.
Indtil den nye svingbane efter planen står klar i slutningen af året, vil vejarbejdet påvirke køreturen for bilister, som normalt benytter motorvejens tilslutning ved Englandsvej, eller som bruger Englandsvej som adgangsvej til og fra Dragør. For eksempel kan forskellige vognbaner blive afspærret, og i perioder vil en eller flere af motorvejsramperne ved krydset også være afspærret.
Også cyklister og gående vil kunne mærke vejarbejdet, ligesom der også kan komme forandringer for dem, der skal med bus i området.
Der bliver i disse minutter lavet en særlig side til projektet på taarnby.dk. Her kan man se status på trafikforholdene, forslag til alternative ruter og en oversigt over de forskellige faser i vejarbejdet og hvordan trafikken bliver påvirket fra måned til måned.
Hold øje på kommunens Facebook-profil, hvor vi snart fortæller mere om projektet.
Høringssvar om udviklingen af lufthavnen
Bygge- og ejendomsudvalget godkendte også i denne uge et høringssvar til Transportministeriet om udviklingsloven for lufthavnen.
Tårnby Kommune er særligt tilfreds med, at der er udsigt til, at tværbanen kan blive lukket for start og landing i nordvestlig retning – ind over de tæt befolkede dele af Tårnby og København, så der ikke efterfølgende vil ske flyoperationer herfra – og at udviklingen kan ske inden for lufthavnens nuværende geografi. Udvalget understregede også i sit høringssvar, at Tårnby Kommune anser afkortningen af tværbanen for at være en væsentlig positiv effekt af udviklingsplanen og lægger vægt på, at denne del af planen gennemføres, og at det sker så tidligt i planperioden som muligt. Herved forventer Tårnby Kommune også, at der bliver mulighed for at planlægge for en udvikling af boliger og erhverv i nogle af de områder, som i dag ligger i støjkonsekvenszonen.
Af særlig vigtighed for kommunen er, at lufthavnen fortsat vil tage vare på miljøpåvirkningerne. Ambitionen må være, at miljøproblemerne, støjproblemerne i byområderne ikke forstørres ved udviklingsplanen, men tværtimod formindskes.
Interessant borgermøde om overdækning af motorvejen
Vi bliver ved trafikken et øjeblik, for i går var jeg til borgermøde om overdækning af Øresundsmotorvejen. Det var Amager Vest Lokaludvalg, der havde inviteret, og vi hørte både Vejdirektoratet og Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning fortælle om deres undersøgelser af mulighederne for overdækning af motorvejen til værn mod den stigende støjforurening. Der blev også talt om forskellige konkrete muligheder for overdækningsløsninger og holdt en workshop om, hvordan en fremtidig overdækning kunne se ud. Det var nogle rigtige spændende timer, og jeg tog mange interessante tanker med mig hjem.
Jobmesse i Amagerhallen blev et tilløbsstykke
Torsdag eftermiddag var der jobmesse i Amagerhallen, hvor mere end 600 interesserede lagde vejen forbi for at møde de mere end 60 virksomheder, uddannelsesinstitutioner og faglige organisationer, som havde stande på messen. Der var oplæg fra hotellet Scandic CPH Strandpark, lufthavnen og IKEA.
Det var Tårnby Kommunes Jobcenter, der havde arrangeret messen i samarbejde med Dragør Kommune og vores lokale sprogskole VSKdansk. Det var den første jobmesse siden coronakrisen og de afskedigelser, der fulgte med, og det var skønt at opleve, hvordan der igen er aktivitet og ny energi hos såvel virksomhederne som jobsøgerne.
Messen var også udtryk for, at vores erhvervsliv og vores jobcenter er kommet gennem krisen med et endnu stærkere samarbejde end før, og det skal der naturligvis bygges videre på til gavn for både vores ledige og erhvervsliv.
Positiv udvikling på byggesagsområdet
Byggesagsområdet i Tårnby Kommune har i hele 2022 været i en positiv udvikling, hvor en pukkel af nye byggesager er arbejdet godt ned. Ved udgangen af 2022 kunne vores byggesagsteam gå i gang med at behandle nye byggesager op til ca. en måned efter modtagelsen.
Det er et område, hvor vi har haft meget fokus på at forbedre oplevelsen for vores borgere, og jeg er rigtig glad for, at den investering har haft effekt. Der behandles 500-700 byggesager om året.
Lokalplan for Plyssen
Boligorganisationen Tårnbyhuse ønsker at opføre en blanding af familie- og ældreegnede boliger på den tidligere fabriksgrund for Plydsfabrikken, også kaldet Plyssen. I denne uge godkendte Bygge- og Ejendomsudvalget lokalplanen for området, som giver mulighed for en samlet udvikling af området til et nyt boligområde med almennyttige boliger, ældreegnede- og handicapboliger, mindre erhverv med kontor, fælleslokaler, café og en dagligvarebutik.
Det blev besluttet, at der bliver taget én etagehøjde fra byggeriet, så der max kan bygges i 6 etager og 21 meters højde i byggefelt j (mod Søvænget). Dette vil reducere både skygge- og indbliksgener for omkringliggende bebyggelser.
Lokalplanen skal nu behandles i kommunens Økonomiudvalg og i Kommunalbestyrelsen.
Minder, fritidsaktiviteter og jazz
I vores kultur- og fritidsudvalg var der mange spændende initiativer at forholde sig til i ugen, der gik. Jeg kan blandt andet fortælle, at der igen i år er planer om jazzkoncerter foran Tårnby Hovedbibliotek på Kamillevej i forbindelse med Copenhagen Jazz Festival.
Det går også godt med et tilbud, vi har om fritidsvejledning og såkaldt fritidspas. Formålet med dette er hjælpe børn i udsatte positioner, som bor eller går i skole i Tårnby og ikke i forvejen går til en fritidsaktivitet, ind i foreningslivet gennem individuel vejledning samt eventuelt udstedelse af fritidspas, som er en økonomisk hjælp til at betale kontingent.
82 børn har indtil videre henvendt sig til fritidsvejledningen, og det er spændende at følge projektet – børnene går for eksempel til capoeira, fodbold og svømning. En stor tak til vores foreningsliv for at have taget godt imod ordningen og stå klar til løfte et socialt ansvar i forbindelse med ordningen.
Og så får blandt andre beboerne på vores plejehjem en mulighed for at mindes krigs- og efterkrigstiden. Der skal nemlig afholdes erindringssaloner, hvor deltagerne sammen mindes rationeringsmærker, mørklægning og udgangsforbud, hvad de dengang tænkte om tiden under besættelsen, samt i tiden efter, hvor nye fænomener som jitterbug, tyggegummi, ”nyloner” og friske appelsiner så dagens lys. Salonerne bliver gratis og åbne for alle.
Et år med krig
Desværre er krig i Europa jo ikke blot minder. I dag, 24. februar, flager vi med det ukrainske flag foran Tårnby Rådhus. Det er nemlig ét år siden, at Rusland invaderede Ukraine og forandrede vores verden på mange forskellige måder. Set fra Tårnby ser jeg tilbage på et år, hvor borgere og institutioner rykkede sammen for at tage godt imod de fordrevne ukrainere, som kom til vores kommune.
Vores sociale tilbud, vores foreningsliv, vores kulturliv og vores virksomheder har sammen med kommunens fagfolk budt ind med hver deres evner og viden og har givet deres særlige bidrag til en Tårnby-hverdag for vores ukrainske medborgere.
Det er stærkt gået, og vi bliver ved.
Møde hos justitsministeren om bandekriminalitet
På mandag skal jeg sammen med andre borgmestre deltage i et møde hos justitsminister Peter Hummelgaard vedrørende de centrale snitflader, som kommuner og politiet har, når det kommer til bekæmpelse af bandekriminalitet. Det ser jeg frem til og har også mange gode forslag med til Peter, for det er helt afgørende med et godt samarbejde på denne front.
Virksomhedsbesøg
I næste uge ser jeg også frem til at besøge virksomheden Copenhagency, som er en af de virksomheder, vi samarbejder med på vores beskæftigelsesområde. De begyndte i Iværksættertårnet, men er siden flyttet ud fordi de voksede sig større, og nu ser jeg frem til at besøge dem i deres nye lokaler.
Kys, babyer og Oscar-nominerede The Whale
Bille Augusts nye storfilm Kysset kan ses nu i Kulturhuset Kastrup Bio. I hovedrollerne ses Esben Smed og Clara Rosager.
1. marts er der forpremiere på den nye danske komedie Bytte Bytte Baby med blandt andre Mille Dinesen og Lars Ranthe.
Og dagen efter, 2. marts, har The Whale Danmarkspremiere med en næste uigenkendelig Brendan Fraser i hovedrollen.
Det er også stadig muligt at se: Meter i Sekundet, Folk og Røvere i Kardemomme By, Mumier på Udebane, Magic Mike’s Last Dance og Ant-Man & the Wasp: Quantumania.
Se programmet på www.kulturhusetkastrupbio.dk.
Det var alt for denne gang. Rigtig god weekend til alle.