Ungecentret er de unges samlede indgang til kommunen, når det handler om uddannelse, job og noget af det, der kan være svært, når man er ung og skal vælge vej i livet.
Her kan Tårnbys og Dragørs unge få hjælp med at vælge og søge ind på ungdomsuddannelser. Skolernes uddannelsesvejledere hører til her, og alle unge og deres forældre kan få hjælp i Ungecentret, når der hver marts kan søges ind på ungdomsuddannelser via Den Koordinerede Tilmelding, som det hedder.
Centret hjælper også de unge under 25, som har behov for en håndholdt indsats, når det handler om uddannelse og job. I centret arbejder uddannelsesvejledere, ungeguider, sagsbehandlere, psykologer og SSP-medarbejdere tæt sammen.
Fagligheder rykker sammen i venlige rum
I Ungecentret mødes Tårnbys unge og deres familier af Star Wars-plakater, Instagram-venlige planter, pastelfarver og en reception markeret med guldbogstaver.
En af sagsbehandlerne har stået for indretningen, som centrets leder Jan Heitmann beskriver som ”diskret hyggelig”. Man kunne fristes til at kaste sig ud i meget friske farver, når man har med unge at gøre, men de unge, der kommer fast i Ungecentret, har brug for rolige og venlige omgivelser – derfor de milde farver på tværs af hele centret, forklarer Jan Heitmann.
Det er ikke kun overfladen, der er tænkt rigtig godt over. Med Ungecentrets flytning (fra lokaler på Saltværksvej) fik alle centrets forskellige faggrupper mulighed for at sidde tæt samlet, og Ungecentret er kommet tæt på blandt andet hovedbiblioteket, sportshaller og rådhuset.
”Vi investerer i vores unge”
Fredag var samarbejdspartnere og kolleger forbi for at se Ungecentrets nye lokaler, og borgmester Allan S. Andersen holdt en indvielsestale.
”Jeg har glædet mig rigtig meget til at indvie det her sted”, sagde borgmesteren.
”Vores unge er rigtig vigtige for os, og vi investerer i dem – både med faciliteter i byrummet og med ungdomsboliger – og Ungecentret gør et kæmpestort arbejde for at sende vores unge godt på vej i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet – en indsats, som jeg mener kommer tifold igen”, sagde borgmesteren.
Han fortalte også, at flere og flere af Tårnbys og Dragørs unge tager ungdomsuddannelser og videregående uddannelser, ikke mindst takket være Ungecentret.
Unge med kant
Centrets medarbejdere stod klar til at fortælle receptionsgæsterne om deres arbejde. To af dem var uddannelsesvejleder Jack Nedovic og beskæftigelsesrådgiver Peter Moore, som begge arbejder på projektet Unge med kant.
Projektet er for unge mellem 15 og 20 år, der er blevet færdige med folkeskolen, men både fagligt og personligt har brug for særlig støtte til at komme i gang med uddannelse eller job. Jack, Peter og en kollega arbejder med de unges personlige udvikling på mange forskellige måder – for eksempel tager de dem med ud på SUP-boards, så i Ungecentrets kælder er der ikke kun kontorartikler, men også våddragter.
Unge med kant startede som et EU-finansieret projekt, men har været så stor en succes, at Tårnby Kommune har valgt at gøre det til en fast del af sin indsats for unge.
”Vi har nogle vilde historier”, fortæller Jack Nedovic.
”Nogle af vores unge går fra at være godt på vej ud i kriminalitet til at blive værdsatte medarbejdere i lokale virksomheder”, siger uddannelsesvejlederen og tilføjer, at det blandt andet kan lade sig gøre, fordi Tårnbys erhvervsliv har taget på sig at tage de unge ind og give dem plads til at finde sig til rette i et arbejde.
”Ja, og så lykkes vi, fordi vi holder rigtig godt fat i de her unge”, tilføjer kollegaen Peter Moore.
Mangler bare opgangen
Når man flytter, er der ofte noget, man ikke når at få helt på plads, inden de første gæster kommer, og sådan er det også i Ungecentret. Opgangen er nemlig meget hvid og kedelig, men ikke længe endnu. Til foråret kommer elever fra FGU Amager nemlig forbi og udsmykker opgangen. På den måde kommer Ungecentret ikke kun til at være en støtte for de unge, men kommer også på deres CV.