Fredag morgen blev rådhusets medarbejdere præsenteret for en nyindretning af Tårnby Kommunes organisation. Dermed er starten gået for en række forandringer, som fra årsskiftet skal styrke Tårnby Kommune på flere forskellige fronter og på den måde være med til at skabe endnu bedre service for kommunens mere end 43.000 borgere.
Med den nye organisation vil kommunen være i stand til at skabe større sammenhæng og effektivitet i sagsbehandlingen. Den nye organisering gør det nemlig nemmere at arbejde på tværs og bruge de ansattes viden og kompetencer bedst muligt.
Organisationsforandringen kommer oven på et ambitiøst 360 graders servicetjek af kommunen på opdrag fra Økonomiudvalget. 4.674 borgere, 1.137 medarbejdere, 168 ledere og 10 politikere medvirkede i servicetjekket, som mundede ud i fem anbefalinger, hvor den første og vigtigste var udvikling af en ny organisationsstruktur.
Farvel til en velkendt organisation – goddag til en ny
Borgmester Allan S. Andersen og et enigt økonomiudvalg ser frem til at tage hul på den største forandring af kommunens måde at arbejde på nogensinde – også selvom det kommer til at kræve noget af alle kommunens medarbejdere og politikere:
”I Tårnby Kommune har vi i mange år holdt fast i den samme organisering. Vi er ikke redet med på enhver modebølge, der kom forbi, kan man vist godt sige. Det har været godt for kommunen. Det har sikret stabile rammer, en sikker drift og en god økonomi. Men selv gode ting har en udløbsdato, og nu er det tid til, at vi gentænker organisationen, sådan som den skal se ud de næste mange år. Tårnby Kommune skal nemlig i endnu højere grad være en kommune, hvor politikere og medarbejdere samarbejder tæt sammen om at give vores borgere de muligheder og den hjælp, de har brug for”, siger borgmesteren og fortsætter:
”Vores organisation udgøres primært af vores mere end 3.000 loyale og fagligt stærke medarbejdere, og jeg ser frem til at give dem endnu bedre muligheder for at udføre et godt stykke arbejde i hverdagen,” siger Allan S. Andersen.
Kommunaldirektør Morten Winge ser frem til sammen med medarbejderne at rulle den nye organisation ud.
”Vi har et godt udgangspunkt i en velfungerende drift og gode og dedikerede medarbejdere. Servicetjekket viser, at medarbejdere, ledere og politikere er klar til at se ind i de nødvendige forandringer, der skal til for, at vi også er en relevant, kompetent og veldrevet kommunal organisation i de kommende årtier. Vi er vant til at arbejde langsigtet og fornuftigt i Tårnby Kommune, og det vil vi blive ved med,” siger Morten Winge.
Direktør-team, skarpe kerneopgaver og centre på tværs
Detaljerne i, hvordan organisationen skal indrettes – fx placeringen af enkelte medarbejdere og opgaver samt den helt konkrete flytteplan – skal lægges fast i løbet af efteråret, men de overordnede træk ligger fast og er som følger:
• De hidtidige fire forvaltninger (Økonomisk Forvaltning, Teknisk Forvaltning, Børne- og Kulturforvaltningen og Arbejdsmarkeds- og Sundhedsforvaltningen) nedlægges.
• I stedet indføres der en såkaldt enhedsforvaltning, som ledes af en direktion bestående af kommunaldirektør Morten Winge, vicekommunaldirektør Johnny Sell og direktørerne Henriette Krag og Katrine Pedersen Birk, der begge kommer fra roller som forvaltningschefer i kommunen.
• Under direktionen organiseres kommunen i 13 centre, der er defineret ud fra, at hvert center skal have en veldefineret kerneopgave over for en gruppe borgere eller over for kommunens egne enheder.
Omlægningen vil betyde en reduktion i antallet af chefer på rådhuset. De ressourcer, der i den forbindelse frigøres, vil blive brugt til en styrkelse af bl.a. digitaliseringskompetencerne.
Bedre understøttelse på IT/digitaliseringsområdet er et af de opmærksomhedspunkter, som er kommet ud af servicetjekket.
Den endelige beslutning om den nye organisering skal efter planen træffes af kommunalbestyrelsen 27. september.
Inden da skal medarbejdere og ledere blandt andet deltage i workshops, hvor de kan komme med deres input til, hvor der eventuelt skal justeres i planen.