Det er en turkis hånd, der tager fat om en blå hånd, og det kan fx findes på nåle til tøjet, på indkøbsnet, på nøgleringe eller på et klistermærke på et betalingskort eller rejsekort. Det nationale demenssymbol bæres af cirka 4.000 mennesker med demens landet over, og det er symbol på to ting: Personen, der bærer symbolet, kan have behov for lidt ekstra tålmodighed fra omverdenen, og du kan roligt tage kontakt til personen, hvis personen ser ud til at have brug for hjælp.
I denne uge støder du sandsynligvis på demenssymbolet på plakater og foldere i supermarkedet, på biblioteket, på rådhuset, hos lægen eller i kirken.
Uge 19 er nemlig demensuge i hele landet, og i år er der fokus på at udbrede kendskab til det nationale demenssymbol, som i daglig tale hedder ”håndsrækningen”.
På gaden med plakater
Her i Tårnby går borgere med demens, pårørende, frivillige og kommunens demensmedarbejdere på gaden for at hænge plakater op og uddele foldere om symbolet. De forventer at komme forbi op mod 50 steder i løbet af ugen.
Rundturen skal være med til at gøre Tårnby Kommune endnu mere demensvenlig ved at sørge for, at informationsmaterialet når ud til de steder i kommunen, hvor mange mennesker kommer dagligt.
Demensvenligt nærområde
Rundturen er også en del af Tårnby Kommunes vedvarende arbejde for at være en demensvenlig kommune. En del af kommunens ældrestrategi er nemlig at etablere et demensvenligt nærområde for det enkelte menneske med demens, altså at sørge for, at der er forståelse for og viden om demens hos fx dagligvarebutikker. En vigtig del af demensstrategien er også at øge borgeres og ansattes viden om demens og dermed nedbryde fordomme, misforståelser og tabuer om sygdommen.
Demens berører mange af os
Det estimeres, at der bor cirka 800 mennesker med demens i Tårnby Kommune. På landsplan er tallet cirka 90.000, mens knap halvdelen af befolkningen er eller har været i berøring med demens som pårørende, bekendt, fagperson, frivillig eller via uddannelse. Heraf er 400.000 nære pårørende.