I denne uge er det demensuge, og man kan støde på et nyt demenssymbol, Håndsrækningen, mange steder i kommunen. Kommunens demensansvarlige, borgere med demens og frivillige har nemlig udleveret materiale om symbolet mere end 60 steder i kommunen.
Tirsdag var turen kommet til Café Livsglæde, som drives af Ældre Sagen, og hvor mennesker med demens og pårørende kan mødes. I dagens anledning var også demensansvarlige fra plejehjemmene, hjemmeplejen og kommunens daghjem inviteret med i cafeen.
Ingen er til besvær
Tanken bag det nye symbol er, at mennesker med demens ved at bære symbolet i højere grad kan blive mødt med forståelse og hjælpsomhed fra deres omgivelser i hverdagen.
I Café Livsglæde skorter det ikke på nogen af delene. Det kan man se, når demenskoordinator Heidi Rosenquist sammen med frivillige ildsjæle byder brugerne velkommen. Netop fordi det kan være svært at møde forståelse fra sine omgivelser i fx supermarkedet, er velkomsten i Café Livsglæde altid 10-20 procent varmere end andre hyggelige steder.
”En del mennesker med demens føler sig desværre til besvær i det offentlige rum. Derfor er det ekstra vigtigt for os at give dem en følelse af at være velkomne her”, forklarer Heidi Rosenquist.
Pårørende: Plads til mere forståelse
En af gæsterne i caféen er Karin Sonne. Hun er der med sine to yngre søstre, som begge har demens.
Den ene søster viser glad sit demenssymbol, som hun har siddende på sin taske, mens den anden søster endnu ikke har taget sit i brug.
Karin Sonne synes, at symbolet er smukt, men ganske ukendt. Hun håber, at den kampagne, der nu er skudt i gang, gør, at det bliver mere kendt og brugt. Hun er glad for, at der kommer fokus på at gøre det nemmere at færdes trygt for mennesker med demens.
”Det er meget hårdt, når nogen, man holder af, bliver ramt af demens. Vi bruger mange kræfter i hele vores familie på at hjælpe mine søstre med at få hverdagen til at fungere. Det nye symbol vil forhåbentlig gøre, at fx personalet på apoteket og i supermarkedet bedre kan forstå, at man pludselig kan glemme sin kode til dankortet eller helt glemme at betale for sine varer – og forståelse er meget velkommen”, siger Karin Sonne.
Hold fast i den, du er
I Café Livsglæde hjælper alle hinanden. På den måde kan alle være med i fællesskabet, selvom man måske har nedsatte kognitive funktioner på grund af demens. Sådan kan vi alle sammen blive bedre til at hjælpe hinanden i hverdagen også, mener demenskoordinator Heidi Rosenquist.
”Når jeg kommer hjem til folk, efter de har fået en demensdiagnose, siger jeg: ”Du er det samme menneske i dag, som du var i går”. Vi skal holde fast i de mennesker, vi er”, forklarer hun.
”Det kan vi hjælpe vores medborgere med demens med ved at være omsorgsfulde over for dem, sådan at de trygt kan gå ned at handle, på biblioteket, i biografen eller måske i kirken, som de plejer. Demenssymbolet kan være med til at minde os om, at nu skal vi have tålmodigheden og hjælpsomheden klar”.
Lær mere om demens
Læs mere om Café Livsglæde på Ældre Sagen Tårnbys hjemmeside.
Har du spørgsmål om demens eller vil du i kontakt med kommunens demenskoordinatorer, kan du finde mere viden og hjælp på kommunens hjemmeside
Vil du have et demenskit med demenssymbolet, kan du kontakte kommunens demenskoordinatorer eller bestille kittet gennem Ældre Sagen eller Alzheimerforeningen
Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har desuden lavet en video, hvor du kan følge med Jeanne Granild Freytag, som lever med demens, på en indkøbstur.