Det har været en uge, hvor folkeafstemningen om EU-forsvarsforbeholdet har fyldt en del. Det er jo et landsdækkende valg, men som kommune er vi ansvarlige for valghandlingen lokalt. Og det er altid en større maskine, som bliver startet, når der er valg eller folkeafstemning.
Jeg var selv på rundtur med valgbestyrelsen i Tårnby Kredsen (som tæller Tårnby og Dragør) for at se kredsens otte valgsteder. Og det var – som altid – en fornøjelse at være rundt på valgsteder og møde de mange valgtilforordnede, som bruger en hel dag i demokratiets tjeneste.
Humøret er altid i top ude på valgstederne, og for mange af de valgtilforordnede er det et glædeligt gensyn med gamle bekendte, når de møder ind til en valgdag. I alt stemte 64,87 procent til valget i Tårnby. Af dem stemte 60,5 ja og 39,5 nej.
Servicetjek af kommunen
Siden mit sidste nyhedsbrev – som jo holdt pause i sidste uge på grund af Kr. Himmelfartsferien – har vi i kommunen også holdt et stormøde for medarbejderne på rådhuset. Her blev de første resultater af det servicetjek, som vi igangsatte i februar, præsenteret. Vi har med servicetjekket fået et unikt indblik i, hvordan borgere, politikere og ansatte oplever kommunen.
4.700 borgere og kommunens politikere, ledere og medarbejdere har siden februar bidraget til en stor undersøgelse af kommunens organisation, og nu har vi som kommunen solide data at bygge det videre arbejde på.
I kan læse mere om nogle af de tendenser, der ses tydeligst i undersøgelsen her
Jeg vil gerne sige tak til de af jer, som har besvaret vores spørgsmål omkring kommunens service - vi er rigtig glade for, at I har taget jer tid til at svare.
Ny ældrestrategi vil forandre hjemmepleje og plejehjemmene
I Tårnby har vi fået en ny ældrestrategi, som vil forandre hjemmeplejen og plejehjemmene i Tårnby Kommune mærkbart i de kommende år, og forandringerne begynder lige om lidt og vil fortsætte i de kommende år. Strategien skal give de ældre mere indflydelse og færre nye ansigter i hverdagen samtidig med, at ældreplejen i højere grad kommer til at kende og følge de ældre gennem deres forløb.
Jeg ser frem til, at vi får forandret vores ældrepleje, så den i højere grad støtter op om både et godt ældreliv for vores borgere og et godt arbejdsliv for vores medarbejdere i ældreplejen.
Du kan læse mere om den nye ældrestrategi her
Sidste skoledag
En glædelig og festlig begivenhed fandt sted i starten af ugen ude på vores skoler. Nemlig sidste skoledag for vores afgangsklasser. Alle skolerne har nu afholdt sidste skoledag, og hvor er det dejligt, at det igen kan fejres sammen – med alt hvad det indebærer. Sidste skoledag er nemlig en festdag, hvor alle afgangseleverne iklæder sig flotte, sjove og farverige kostumer.
Deres tasker er fyldt med karameller og vandpistoler for traditionen tro, er karamelkastning og vandkampe indbegrebet af at sige farvel til grundskolen. Og de yngre elever er vilde med traditionen! Som sagt er der mange traditioner forbundet med denne dag.
Fx fælles morgenmad, underholdning, takketaler, fodboldkamp mellem lærere og elever, fest og farver, og det er en god dag at sige farvel til den skole, man har gået på i mange år.
Jeg vil gerne ønske held og lykke med eksamenerne til alle 9. og 10. klasses eleverne.
Ny modtageklasse skal give plads til ukrainske børn
Krigen i Ukraine fylder stadig meget i vores bevidsthed. Vi modtager stadig ukrainske flygtninge og flere af dem er børn, som vi også skal have plads til i vores daginstitutioner og skoler.
Derfor har vi behov for at oprette yderligere en modtageklasse på Skottegårdskolen, som skal have plads til ukrainske børn. I forvejen er Skottegårdsskolen vant til at have modtageklasser, og de har i forvejen flere ukrainere gående.
Så jeg er sikker på, at det dygtige personale er klar til at tage imod flere børn fra Ukraine.
Petanquehal lukker midlertidigt
I sidste uge måtte vi midlertidigt lukke Vestamager Petanquehal. Det måtte vi fordi, at konstruktionerne skal undersøges nærmere, før den kan bruges igen. Det er Teknologisk Institut, som har konstateret, at der ikke er overensstemmelse mellem statiske beregninger og konstruktionstegninger.
Det kan betyde, at de bærende konstruktioner muligvis er dimensioneret forkert. Det skal vi selvfølgelig have styr på, og indtil vi har fået det, har vi ud fra et forsigtighedsprincip valgt at lukke hallen helt for brug i den kommende tid.
Det er rigtig ærgerligt for petanque-spillere, som allerede har taget hallen i brug. Eneste trøst lige nu er, at vi netop er gået ind i sommeren, så de udendørs baner vil formentlig alligevel være de foretrukne, så længe det ikke regner.
Øresundsmotorvejen
I denne uge har jeg mødtes med en gruppe beboere i Kastrup, som er naboer til Øresundsmotorvejen, ligesom jeg har holdt møde Sund og Bælt, der står for motorvejen. Beboerne er forståeligt bekymrede over en række planer om udvidelse af motorvejen, som har peget på, at én af løsningerne kan være at lave et til- og frakørselsanlæg, der kommer til at gå direkte igennem en villavej.
Jeg er meget optaget af de her udvidelsesplaner. Det er jeg især, fordi fremkommeligheden på motorvejen og på ramperne, og ikke mindst støjen og forureningen, er af stor betydning for borgernes dagligdag.
Jeg har derfor et stort fokus på, at der bliver taget en endelig beslutning om den østlige ringvej, ført i en tunnel øst om Amager. Der er allerede et stort flertal i Folketinget, som i 2035 infrastrukturplanen har markeret en tilslutning til projektet, og når det projekt bliver besluttet, har jeg fået oplyst, at behovet for at udbygge til- og frakørselsanlægget ved Amager Strandvej bortfalder.
Derfor vil jeg prioritere, at Folketinget får truffet beslutning om den østlige ringvej, så den forudsætning kan indarbejdes i det projekt som Sund og Bælt arbejder på for udvidelse af Øresundsmotorvejen.
Men jeg vil samtidig insistere på, at alle muligheder for tilslutning ved Amager Strandvej undersøges til bunds, så vi kan få den mest skånsomme løsning for borgerne i Tårnby, såfremt den østlige ringvej mod forventning udskydes.
Registrer dine overvågningskameraer
Som borgmester sidder jeg med i Kredsrådet for Københavns Politi. Det gør jeg sammen med mine borgmesterkolleger fra Dragør, Frederiksberg og København. Her har vi mulighed for sammen med ledelsen i Københavns Politi at drøfte politiets arbejde og tale om, hvordan trygheden kan forbedres i vores kommuner.
På det seneste møde talte vi blandt andet om politiets kameraregister POLCAM. I dette register skal alle kameraer, som foretager tv-overvågning af et område, der benyttes til almindelig færdsel, registreres. Det gælder både kameraer på offentlige bygninger, hos private virksomheder og foreninger men også hvis man har et kamera ved sin bolig, som optager ud mod et område, hvor der går andre mennesker forbi.
POLCAM er blevet et meget vigtigt redskab i politiets efterforskningsarbejde, da det er af stor betydning, at politiet hurtigt får adgang til kameraovervågning i fx volds- eller forsvindingssager. Selv de mindste kameraer med relative dårlige optagelser kan i sidste ende vise sig at være den brik, som politiet mangler for at få opklaret en sag.
Derfor vil jeg gerne opfordre alle, som har et overvågningskamera, der peger væk fra ens ejendom, om at registrere sig på POLCAM.
Indstil en ildsjæl til Frivillighedsprisen
I Tårnby Kommune er vi meget taknemmelige over den store indsats vores frivillige yder rundt omkring i kommunen.
Derfor inviterer Tårnby Kommune til en fejring om aftenen for dem, der er frivillige i Tårnby Kommune. I får finder den fejring sted 30. september. Frivillig Fredag er også dagen, hvor kommunens nye frivillighedspris uddeles.
Du kan indstille en ildsjæl til Frivillighedsprisen senest den 1. september. Se mere her
Indvielse af Ved Diget
I dag fredag indviede jeg udstillingscentret Ved Diget. Det er et rigtigt fint sted, som vi nu kan erklære for helt åben.
Østlængen har været åben og i drift siden efteråret 2021. Nu er stuehuset færdigrestaureret og ambitionen er at skabe et udstillingssted med afsæt i det tidligere Plyssen, drevet af frivillige med et bankende hjerte for hobby, lokalhistorie og lokal kunst. Fælles for de frivillige, som har valgt Stig Løvenkrands som deres daglige leder, er, at de har en tilknytning til Tårnby Kommune.
I Østlængen handler de primære udstillinger om blandt andet: Find din skole, Find din kirke, Spændende historier om Amager, Fly- og lufthavnshistorie, Amagerbanen - om toget på Amager og Gamle billeder fra Kastrup.
Stjerner i Natten
I aften (fredag) er der Stjerner i Natten på Naturcenter Amager. Jeg holder selv åbningstalen klokken 17.15 og jeg ser frem til at møde et bredt udsnit af det kultur- og fritidsliv, der er i Tårnby. Stjerner i Natten er altid en fantastisk aften, og jeg ser især frem til det i år efter, at corona de seneste to har aflyst arrangementet.
Så kig endelig forbi Stjerner i Natten. Se aftenens program her
Det var alt for nu – rigtig god weekend