De mange børn langs vejen viftede alt, hvad de kunne, med både danske og hollandske flag. Flere af dem havde kongekroner på hovedet, og foran Dragør rådhus var den røde løber rullet ud. Anledningen var 500 års jubilæet for den hollandske indvandring, og det var Hendes Majestæt Dronning Margrethe og Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Beatrix af Holland, børnene vinkede til.
Jubilæet foregik i Store Magleby i Dragør, da det især er her, hollænderne har sat deres aftryk, men også Tårnby blev hurtigt præget af indvandringen i cirka 1521, og Tårnbys borgmester Allan S. Andersen deltog også i den festlige begivenhed.
Jubilæet skulle være afholdt sidste år, men blev aflyst på grund af corona, og det har svært at finde en ny dato, hvor de royale gæster kunne deltage.
Endelig lykkedes det, og borgmester Allan S. Andersen udtaler om begivenheden:
”Jeg er meget glad for, at jeg kunne være med til fejringen. Det var et flot arrangement, som vores naboby Dragør har brugt lang tid på at stable på banen, og det er ikke kun Dragør, de hollandske bønder har præget, men hele Amager. I Ullerup her i Tårnby ser vi også stadig den gamle tradition fra hollænderne med at slå katten af tønden til hest, som blev vist i dag.”
Fastelavnskølle til dronningen
De to kongelige højheder blev modtaget på Dragør Rådhus, hvor borgmester Kenneth Gøtterup overrakte et par lidt specielle gaver, nemlig to fastelavnskøller. Der blev grinet lidt, da Dronning Margrethe og Prinsesse Beatrix fornemt sad med hver deres store kølle.
Fra rådhuset blev de kongelige højheder eskorteret til Amager Museet, hvor de blev mødt af frivillige i flotte amagerdragter og vist rundt på museet. Efterfølgende var der opvisning af fastelavsridningen, hvor fint klædte ryttere med høj hat, hvid skjorslår katten af tønden til hest.
Hovedtøj med andenæb
De hollandske bønder blev inviteret til Amager af Kong Christian II, fordi de var kendt for at være gode til at dyrke jorden og ville kunne forsyne Københavns Slot med blandt andet grøntsager. Hollænderne var dygtige forretningsfolk, hvilket inspirerede Amagers bønder til også at iklæde sig amagerdragter og tage til København for at sælge grøntsager.
I Tårnby havde amagerdragterne et specielt hovedtøj, kaldet ”andenæb”.
Se flere fotos fra dagen her: