Daniella Rasmussen og Alma Jarlskov, begge 18 år og HF-elever, besøgte for nylig Plejehjemmet Løjtegårdsvej sammen med 6 klassekammerater og tilbragte et par timer i selskab med beboere, SOSU-elever og sygeplejerske-elever.
De to HF-elever havde været på plejehjemmet i mindre end 5 minutter og var ved at præsentere sig, da en af beboerne måtte bryde ind:
”Taler I sagte, eller er det mig, der ikke hører godt nok efter? Man er jo nysgerrig og vil gerne høre, hvad der bliver sagt!”
Så hævede de to elever naturligvis stemmen, og netop den lille oplevelse blev overskriften for det, de tog med sig fra besøget: At man som medarbejder på et plejehjem har brug for sin medmenneskelighed hele tiden. Man skal tale højt og tydeligt, se hver enkelt beboer i øjnene, være tålmodig og skabe plads til den enkelte beboers personlighed og behov.
Det var en spændende erfaring for de to unge, som begge forestiller sig, at de vil arbejde med mennesker på den ene eller anden vis i fremtiden.
Plads til forskellighed
”Det er rigtig rart at have været her selv nu i stedet for at forestille sig det hele udefra”, siger Daniella Rasmussen, mens Alma Jarlskov nikker.
De går begge på Tårnby Gymnasium & HF’s velfærdslinje, hvor der lægges vægt på fagene samfundsfag og psykologi. Deres besøg var en del af et projekt- og praktikforløb, og formålet med besøget var blandt andet at give eleverne indblik i, hvordan man skaber trivsel for ældre borgere. De unge spillede blandt andet spil og gik tur med beboerne.
For Daniella Rasmussen var det interessant at opleve, hvor forskellige plejehjemsbeboere kan være.
”Jeg har især lagt mærke til, hvor mange forskellige typer mennesker, her er, og hvor forskellige udfordringer, de har. Og hvor vigtigt det er med god kommunikation og plads til forskellighed – man laver ikke bare lige en aktivitet – det er nødvendigt at have øje for den enkelte beboers behov og hvordan de har det lige nu”, fortæller Daniella Rasmussen.
En helt særlig arbejdsplads
Den oplevelse kunne to af plejehjemmets sygeplejestuderende – en af dem endda Tårnby Gymnasium-elev for blot to år siden – nikke genkendende til.
”Der er mange indtryk og mange hensyn, når man er sygeplejerske på et plejehjem”, fortalte den ene sygeplejerskestuderende.
”Man skal lære at forstå stedet og beboerne, og man skal lære deres behov at kende og hvordan man kommunikerer med dem på en god måde. Og så skal man have øje for, hvordan den enkelte har det på en given dag – om de har smerter eller er kede af det, for eksempel”, forklarede hun.
Plejehjemmet Løjtegårdsvej er lige nu praktikplads for 3 sygeplejestuderende, 6 social- og sundhedsassistentelever og 2 social- og sundhedshjælperelever.
Matador og store spørgsmål
HF-elev Alma Jarlskov var optaget af, hvilke følelser, der prægede beboernes liv på plejehjemmet, og det blev der talt lige ud af posen om hen over en quiz om tv-serien Matador. Midt imellem spørgsmål om Fernando Møhges profession og hvilket årstal Mads Andersen Skjern ankom til Korsbæk svarede beboerne på den unge HF-elevs spørgsmål.
Beboerne fortalte især om skelsættende oplevelser i livet som ældre: Om, hvordan det kan være svært at skulle flytte på plejehjem, om at miste ægtefæller og om at møde nye venner på plejehjemmet. Der blev også plads til de mere dagligdags anekdoter – en af beboerne sagde i spøg, at hun så småt var ved at blive til en havfrue med al den fisk, der hele tiden er på menuen på plejehjemmet.
Alma Jarlskov tog tilbage med en hyggelig plejehjemsformiddag i sin faglige og menneskelige bagage.
”Det var rigtig hyggeligt at være her og at få lov at tale med de ældre selv om, hvordan de har det, og hvad der er vigtigt for dem i hverdagen”, siger Alma Jarlskov.
Det er helt nyt, at Tårnby Gymnasium & HF besøger kommunens plejehjem som led i undervisningen. Udover besøget på Plejehjemmet Løjtegårdsvej bød HF-elevernes projekt- og praktikforløb også på besøg på Plejehjemmet Irlandsvej samt Daghjemmet Blåklokkevej. Eleverne har også haft arrangeret bingo for beboere på Plejehjemmet Irlandsvej for at prøve kræfter med frivillighed inden for ældreområdet.
Se flere fotos fra besøget.