En uvildig undersøgelse af det faglige indhold i de sager på familieområdet, hvor den kritiserede psykolog Michael Adam Guul havde medvirket, er nu afsluttet. Undersøgelsen har haft til formål at vurdere, hvilken betydning anvendelsen af psykologens arbejde har haft i sagerne, med henblik på at afgøre, om sagerne skal genvurderes af hensyn til børnenes trivsel og udvikling. Det er revisionsfirmaet BDO, som er et uafhængigt revisions-/konsulenthus med ekspertise i børnesager, der har foretaget undersøgelsen, som tirsdag aften er blevet fremlagt for Kommunalbestyrelsen i Tårnby Kommune.
Forvaltningen har på baggrund af den uvildige undersøgelse gennemgået hver enkelt sag, og har vurderet om grundlaget har været tilstrækkeligt, eller om der var behov for at udarbejde nye undersøgelser. De berørte familier er blevet orienteret om gennemgangen af deres sag.
Undersøgelsens resultater
Af undersøgelsen fremgår det, at det er BDO’s vurdering, at det forhold, at Tårnby Kommune har anvendt psykologen til en række psykologfaglige undersøgelser, ikke har haft afgørende betydning for det valg af støtte, som forvaltningen har tilbudt de berørte familier, børn og unge.
Der er dog to sager, hvor BDO anbefaler at belyse sagerne yderligere i relation til psykologens medvirken i sagen. Begge sager vedrører børn, hvor der er iværksat forebyggende foranstaltninger, og der er altså ikke tale om anbringelser. Anbefalingen gives med henblik på at sikre, at børnene får den nødvendige støtte fra Tårnby Kommune.
Undersøgelsen af hele forløbet i de enkelte sager viser, at der er socialfaglige begrundelser for de handlinger, der er foretaget i sagerne, og at Tårnby Kommune har en god socialfaglig kvalitet. Den viser, at sagsbehandlerne er fagligt velfunderede og bruger mange forskellige oplysninger i sagerne, for at danne et retvisende billede af en families situation. Herudover har de forholdt sig kritisk til oplysninger i sagerne samt haft et stort fokus på partshøring af forældrene.
BDO’s undersøgelse viser samtidig, at der i nogle sager har været overskridelser af sagsfrister og manglende ensartethed og systematik. Det drejer sig bl.a. om overskridelser af fire-måneders fristen for udarbejdelse af den børnefaglige undersøgelse og manglende rettidighed i opdatering af handleplaner. Herudover mangler der dokumentation for børnesamtaler i enkelte af sagerne. Der er igennem de sidste år arbejdet med at forbedre systematik og overholde sagsfrister, og det vil der fortsat blive.
Borgmester beklager
Tårnbys borgmester Allan S. Andersen beklager på kommunens vegne, at sagen med den omtalte psykolog har været med til at skabe uvished i de berørte familier.
”Jeg vil gerne på kommunens vegne beklage, at det har været nødvendigt at gennemgå familiernes sager igen og dermed være med til at skabe uvished i familier. Det har desværre været nødvendigt for at vurdere, om sagerne har været undersøgt godt nok,” siger Allan S. Andersen og tilføjer:
”Jeg kan oplyse, at Familieafdelingen er i gang med at behandle de to sager, hvor der er tvivl om, hvorvidt støtten til familien og børnene er tilstrækkelig,” siger Allan S. Andersen.
Afdækningen af sagen om den kritiserede psykolog har vist, at der er familier, som ikke er blevet behandlet hensynsfuldt i deres møde med forvaltningen om psykologen tilbage i 2018 og starten af 2019.
”Jeg vil gerne undskylde til de forældre og plejeforældre, som ikke er blevet behandlet ordentligt i mødet med vores ledelse. Dialogen med vores familier skal være professionel, åben og hensynsfuld – også i sager med et højt konfliktniveau”, siger Allan S. Andersen og fortsætter:
”Samtidig vil jeg beklage, at Tårnby Kommune har benyttet en ekstern psykolog, som kan kritiseres for sin arbejdsmoral og sine metoder, og som nogle familier har oplevet som grænseoverskridende,” siger Allan S. Andersen.
Det er mere end 2,5 år siden, at Tårnby Kommune har benyttet psykologen. Siden dengang har Familieafdelingen benyttet autoriserede psykologer, og der skiftes løbende mellem forskellige firmaer.
”Vi er blevet skarpere på området i takt med, at der også er kommet mere fokus på kvaliteten af psykologiske undersøgelser i Folketinget og med ny lovgivning på området,” siger Allan S. Andersen.
Den uvildige undersøgelse blev igangsat af Økonomiudvalget i Tårnby efter en medieafdækning, der såede tvivl om kvaliteten af psykologens arbejde for en række danske kommuner – herunder Tårnby.
Foruden BDO’s undersøgelse er der igangsat en undersøgelse af processerne og arbejdsgangene i og omkring Familieafdelingen. Denne undersøgelse foretages af konsulenthuset Type2Dialog, og resultatet af denne undersøgelse forventes i slutningen af september.
Fakta om sagen
- Tårnby Kommune har brugt Michael Adam Guul som ekstern psykolog i en periode fra slutningen af 2017 til begyndelsen af 2019.
- Han er uddannet psykolog og har undervist på VIA University College i Aarhus i psykologi (dette har Tårnby Kommune dokumentation for). Han har ikke en autorisation fra Dansk Psykolognævn. I den periode han udførte undersøgelser for blandt andet Tårnby Kommune og en række andre danske kommuner, var det imidlertid ikke et krav, at det skulle være autoriserede psykologer, som udførte undersøgelser i familiesager. Det blev først et lovkrav i 2020.
- Tårnby Kommune bruger i dag forskellige psykologer – alle med autorisation - til at foretage familieundersøgelser, og der bliver jævnligt skiftet ud i de psykologer, kommunen bruger.
- Tårnby Kommunes økonomiudvalg besluttede 30. juni 2021 at igangsætte to uvildige undersøgelser på familieområdet. Den første undersøgelse skulle undersøge det faglige indhold i sagerne og er den, som nu er afsluttet. Den anden undersøgelse skal undersøge processerne i Familieafdelingen og forventes afsluttet i slutningen af september.
- BDO har i den første undersøgelse undersøgt, hvilken betydning anvendelsen af psykologens arbejde har haft i sagerne, med henblik på at afgøre, om sagerne skal genvurderes af hensyn til børnenes og familiernes trivsel og udvikling.
- I forlængelse af BDO’s konklusioner har Tårnby Kommunes Børne- og Kulturforvaltning gennemgået sagerne, fordi det kun er Tårnby Kommune, der har myndigheden til at gennemgå sagerne med henblik på eventuelt at ændre afgørelser.
- Ankestyrelsen har vurderet de sager om tvangsmæssige afgørelser, som Ankestyrelsen har behandlet fra Tårnby og tre andre kommuner og hvori erklæring fra den nævnte psykolog er indgået. Ankestyrelsen har i alt gennemgået sager om børn fra otte familier på landsplan. Ankestyrelsen har inddraget børnesagkyndig bistand i vurderingen, hvor dette er relevant. Gennemgangen har ikke givet anledning til en ændret vurdering af grundlaget for anbringelsen af børnene.