"Jeg vil gerne indstille Tårnbygårdsskolen til Handicapprisen 2021. De yder en stor omsorg for eleverne på skolen, og de gør en stor indsats for elevernes trivsel og faglige udvikling".
Sådan står der i en af de indstillinger, som var årsag til, at Tårnbygårdsskolen i fredags blev den første modtager af kommunens nye handicappris, som uddeles af Handicaprådet.
På skolen, der har til huse i en tidligere fabriksbygning på Englandsvej, går der 88 elever fra 0. til 9. klasse. De går der, fordi de har brug for et lille skolemiljø, hvor der er særlige ressourcer og viden til at arbejde med den enkelte elev. Eleverne har for eksempel autisme-spektrum-forstyrrelser, ADHD, socio-emotionelle vanskeligheder eller andre svære gennemgribende udviklingsforstyrrelser.
Stor indsats for det enkelte barn
Skolen fik blandt andet prisen for sit arbejde for at fremme elevernes lige muligheder ved at tage udgangspunkt i det enkelte barn, fortalte borgmester Allan A. Andersen ved prisoverrækkelsen, hvor også Einer Lyduch, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget og Tina Weber, formand for Handicaprådet holdt tale.
"På Tårnbygårdsskolen møder de dygtige medarbejdere barnet i samarbejde med forældrene i forhold til barnets funktionsevne, behov, alder og modenhed. Skolen gør meget ud af vigtigheden af, at alle børn er en vigtig og aktiv del af fællesskabet, hvor alle føler sig socialt og fagligt værdifulde. Det er en stor indsats, Tårnbygårdsskolen leverer, og derfor er det fuldt fortjent, at skolen modtager den første Handicappris i Tårnby Kommune", sagde borgmesteren.
Kun rigtig svært en gang imellem
Tårnbygårdsskolens leder Jan Bakmand modtog prisen sammen med sin forgænger og sparringspartner Anna Murmann, som startede skolen. Han takkede Handicaprådet for, at skolen fik æren af at være den første modtager af Handicapprisen, og rettede en stor tak til skolens lærere og pædagoger for den måde, de møder skolens elever i hverdagen:
"Du må ned i børnehøjde og møde børnene, hvor de er. Så kan det godt være, folkeskoleloven fortæller os, at vi skal have test lige om snart. Men først må vi lige helt ned i tempo og sikre, at vi får en god dag i dag. For børn lærer kun, når de trives, og samtidig trives de, når de lærer. Det lykkes vi med næste hver dag, men det kan også være svært", forklarede skolelederen.
"Og det er derfor, det er så godt, at Tårnby Kommune har Tårnbygårdsskolen. Et sted til dem, der ellers ville have det rigtig svært det meste af tiden. På Tårnbygårdsskolen bliver det næste altid til, at de kun har det rigtig svært engang imellem. Og så er vi der til at tage hånd om dem. Støtte dem, og hjælpe dem videre."
Curling, fællesskab og spejderliv også nomineret
Tårnbygårdsskolen var nomineret sammen med 3 andre kandidater:
- Tårnby Curling Club (for klubbens curlingtilbud for børn og unge med særlige behov)
- Parkinson Klub Amagerlands formand Preben Poulsen (for at være trådt til med nye ideer og stort engagement i at videreføre klubben, da klubben i 2020 stod uden formand)
- Ledergruppen hos Det Danske Spejderkorps-gruppen Kløver Ole-Wass (for at give børn med ADHD og andre udfordringer plads i et fællesskab, hvor de føler sig set, hørt og forstået).
Læs mere om Tårnby Curling Club på taarnbycurlingclub.dk
Læs mere om Parkinsonforeningen på parkinson.dk
Læs mere om spejdergruppen Kløver Ole-Wass og livet som spejder på klow.dk
Jan Bakmand rundede sin tale af med en tak til de andre nominerede.
"Hvis Tårnby i sandhed skal være mulighedernes kommune, så skal der være lige muligheder for alle. Det er det, som alle de nominerede er med til at sikre. Om man er et sportsklub med hold for børn med udfordringer, en rummelig spejderafdeling med plads til alle eller en forening med viden om en kompleks og svær sygdom, så er man med til at gøre Tårnby til et bedre sted for borgere med handicap og forhåbentlig gøre handicappet lidt mindre. Og det er det, vi prøver at gøre på Tårnbygårdsskolen hver eneste dag", fortalte skolelederen.
Om Handicapprisen
Handicapprisen er stiftet for at hædre unikke initiativer og helt særlige indsatser for mennesker med handicap i Tårnby. Prisen skal fremover uddeles hvert år den 3. december, som er FN’s internationale handicapdag.
Prisen kan fx gives til sportsklubber, institutioner, virksomheder, lokale ildsjæle og til byggerier, som gør en særlig forskel for mennesker med handicap. I år er første gang, Handicapprisen uddeles.
Bag prisen står Handicaprådet, hvor der sidder 5 politikere samt 5 medlemmer og 3 suppleanter, der tilsammen repræsenterer foreningen LEV, Dansk Blinde Samfund, Ulykkesforeningen, Diabetesforeningen, Scleroseforeningen, Muskelsvindfonden, Høreforeningen og Hjernesagen. Handicaprådet vejleder alle Tårnby Kommunes forvaltninger i at tænke handicap og funktionsnedsættelser med i alt fra naturområder og trafik til kommunens institutioner og hjemmesiden.
Fotos: Michael Oxkjær, Amager Fotoklub