Især beboere med demens oplever ofte en forstyrret søvn, da de ikke har den rette forståelse af døgnrytmen.
Nogle kan slet ikke skelne mellem dag og nat, hvilket betyder, at de står op om natten, tænder lys og går omkring. Nattevagterne kan have svært ved at hjælpe de ældre til ro igen, og bruger en del ressourcer på det.
Den dårlige søvn er desværre noget der skaber dårlig livskvalitet hos den ældre.
En del af løsningen kan være brugen af døgnrytmebelysning – og det er et velfærdsteknologisk middel, som man nu tager i brug på Plejehjemmet Ugandavej.
Døgnrytmebelysning giver beboerne en bedre fornemmelse af, hvornår det er nat og dag.
Lyset tændes langsomt om morgenen og blændes langsomt om aftenen. Sammensætningen af stråler i belysningen er ligeledes bevidst sammensat til at fremme en sund døgnrytme.
Eksempelvis fjernes de blå stråler, der hæmmer udviklingen af søvnhormoner, i aften- og nattetimerne, så det bliver nemmere for beboerne at falde i søvn om aftenen.
Døgnrytmebelysning er de seneste år blevet installeret på både hospitaler, psykiatriske faciliteter og plejehjem med stor succes. Og nu er turen altså kommet til Plejehjemmet Ugandavej.
Rapporter fra Rigshospitalet beskriver op til en halvering af tilfældene af depression efter installering af døgnrytmebelysning, og et plejehjem i Odense rapporterer om et væsentlig fald i episoder med udadreagerende adfærd samt sygefravær hos nattevagter.
Borgmester Allan S. Andersen siger om det nye initiativ:
”Først og fremmest kan denne velfærdsteknologiske løsning hjælpe de sårbare ældre på plejehjemmet. Det er det vigtigste. De demente er i forvejen i en svær situation, så jeg hilser brugen af døgnrytmebelysning velkommen. Vi belaster også vores personale mindre, det er også positivt. Der kommer flere ældre i fremtiden, så vi får en større udfordring fremover end i dag i forhold til at rekruttere personale på ældreområdet. Jeg synes det her er et bevis på, at velfærdsteknologi er noget der virkelig nytter noget”.