Ugen har stået i genåbningens tegn og særligt onsdag var en glædelig dag for mange i kommunen med åbne caféer, restauranter og kulturtilbud. Genåbningen er denne gang lidt anderledes, end sidste gang. Flere steder skal du nu vise et coronapas for at få adgang. Det er nyt for os alle, og vi skal lige vænne os til de nye tiltag. Mere om det senere i nyhedsbrevet.
I dag lagde jeg vejen forbi en bæredygtighedsfestival på Tårnby Gymnasium og HF, hvor jeg fik æren af at indvie et nyt ’vild med vilje’ område. Ud over indvielsen blev den mest bæredygtige klasse også kåret og fik et træ, de kunne plante i bæredygtighedens tegn.
Ugen bød også på vores første virtuelle borgerinformationsmøde. Temaet var sundhed og ældre. Tak til alle, der så med og for de mange gode spørgsmål, det var en fornøjelse at svare på dem. Jeg ser frem til næste virtuelle møde, som allerede er nu på onsdag den 28. april. Temaet er børn og unge, og jeg håber, at mange vil se med.
Borgerinformationsmøde om ny centerbebyggelse ved Tårnby Torv
Fra et borgerinformationsmøde til et andet, dog med et mere specifikt fokus. Den 26. marts sendte vi et forslag til lokalplan for nyt centerområde ved Tårnby Torv i høring. Projektet åbner op for et nyt Tårnby Torv med boliger, attraktive opholdssteder og gode muligheder for handel.
I forbindelse med høringen inviterer vi til et virtuelt informationsmøde onsdag den 5. maj. På mødet fortæller vi om høringen og Bygherre AP Pension viser de første skitser.
Du har mulighed for at stille spørgsmål på forhånd.
Læs mere om borgerinformationsmødet
Flaget var igen hejst på Kulturzonen
Selvom vi er ved at være gode til at mødes online, er det nu også dejligt, at vi kan at åbne mere op i kommunen. Solen skinnede og flaget var hejst på Kulturzonen i onsdags i anledning af, at musikskolen kunne åbne delvist igen efter 4,5 måneds nedlukning. Gensynsglæden var stor, da elever og lærere så hinanden igen.
I første omgang er der åbent for soloundervisning. Sammenspilsaktiviteterne kommer i gang i næste uge, og så vil der for alvor komme liv i de gule længer på Nøragersmindevej. En gruppe elever må dog have tålmodighed lidt endnu: Elever der er fyldt 18 år fortsætter med onlineundervisning, ligesom alle sangbaserede aktiviteter er lukkede, ind til de er sundhedsfagligt forsvarlige.
Kastrupgårdsamlingen genåbner med ny udstilling
I morgen, lørdag den 24. april, åbner Kastrupgårdsamlingen igen efter at have været lukket ned siden 9. december 2020.
Museet åbner med en ny udstilling ’Privacy (wilding)’ af kunstneren Asmund Havsteen-Mikkelsen. Udstillingen har fokus på modsætningsforhold mellem parcelhushaver og biodiversitet. Det ligger netop i rigtig god forlængelse af vores deltagelse i Danmarks vildeste kommune – som jeg også før har nævnt.
Kunstneren er mand for sine ord og åbner udstillingen med en såkaldt kunstnerisk intervention – hvor jeg også deltager. Et særligt afgrænset område af museets store græsplæne bliver "genforvildet" med frø, som kunstneren selv har sanket på Amager Fælled.
Mød op foran museet lørdag den 24. april klokken 12.00, hvis du vil se en masse frø blive sået. Der bliver selvfølgelig taget hensyn til de gældende corona restriktioner og forsamlingsforbud.
Læs mere på museets hjemmeside
Bibliotekerne er igen åbne
Fra et kulturtilbud til et andet. Du kan igen komme indenfor på vores to biblioteker i kommunen. Det ved jeg, at mange har set frem til. Tårnby Kommunebiblioteker bød brugerne velkommen med flag, balloner og smil. Gensynsglæden var stor, både for dem, der plejer at bruge bibliotekerne til at studere, men også for dem, der nyder at læse avisen i en blød stol.
Coronapas er din billet til kultur- og fritidstilbud
Det er dejligt, at vi nu igen kan få liv i vores kultur- og fritidstilbud i kommunen. Som noget nyt kræver det, at du skal vise et gyldigt coronapas, før du får adgang. Med coronapasset skal du dokumentere ét af disse krav:
- Du er færdigvaccineret
- Du har haft corona inden for de seneste 14-180 dage
- Du er testet negativ inden for de seneste 72 timer
Det er nyt for os alle og et nyt tiltag kræver selvsagt også tilvænning. Derfor vil jeg gerne sige stort tak til både medarbejdere og borgere i kommunen, der alle er gode til at være ekstra tålmodige.
Husk derfor coronapas når du skal besøge kommunens kulturtilbud fx Kastrupgårdsamlingen og vores biblioteker.
Hurtigtest på Gl. Kirkevej forlænget til start august
Mens vi venter på, at flere bliver vaccineret, så er test en vigtig medspiller i genåbningen af kommunen. Derfor kan jeg også glæde jer med nyheden om, at testcentret på Gl. Kirkevej er forlænget til starten af august. Så der vil være god mulighed for fortsat at blive testet lokalt.
Sundhedstilbud rykker ud i forårsvejret og naturen
Ud over vaccinerne, så ved vi jo fra sidste år, at forår og sommer hjælper os på vej til mere genåbning. Forårsvejr og lave smittetal betyder bl.a., at flere af de aktiviteter, SundhedsCenter Tårnby tilbyder, nu kan genoptages på samme måde som sidste sommer. Det betyder fx, at diabetesholdene har forladt telefon og computer, som de har mødtes gennem hen over vinteren, og i stedet mødes i Tårnbys naturområder.
I de frie, uformelle rammer er der ro og tid til fordybelse, grin og bevægelse, når fællesskab og sundhedsfaglig viden forenes over bålmad og sved på panden. Det fortæller fysioterapeut Ane Nikolajsen og diætist Stine Kjær, som er nogle af dem, der står for undervisningen.
"Der er masser af gode grunde og positive fordele ved at flytte diabetesundervisningen ud i det fri. Vores stressniveau mindskes ved ophold i vores skønne natur, og vi bliver bedre til at holde opmærksomheden og øge vores evne til at løse opgaver. Derfor er naturen det perfekte læringsrum", forklarer Stine Kjær.
Når man rykker fællesskaberne ud i naturen, får man også en lavere smitterisiko blandt deltagere med i købet.
Den beskæftigelsesrettede træningsindsats er også rykket udendørs som et alternativ til onlinetræning. Andre sundhedsaktiviteter gennemføres med en kombination af fysisk fremmøde og online/telefonisk konsultation.
Nyt hjælpemiddel gør morgenen lettere i hjemmeplejen
Fra en god nyhed på sundhedsområdet til en anden: Et nyt hjælpemiddel til at få kompressionsstrømper på i hjemmeplejen giver borgerne en rarere start på dagen og skåner hjælpernes hænder.
Med penge fra kommunens innovationspulje har alle de borgere, hjemmeplejen hjælper med kompressionsstrømper, nu fået hver deres eksemplar af hjælpemidlet – det er 135 styk i alt, købt med 102.000 kroner fra innovationspuljen.
I onsdags var jeg selv ude at besøge Leif Hansen på 90 år, som skulle prøve at få strømper på med det nye hjælpemiddel for første gang. Det var SOSU-hjælper og arbejdsmiljørepræsentant Jane Nielsen, der hjalp Leif Hansen med strømperne, og der var ingen tvivl om, at den nye måde at gøre det på, er rarere for både borgere og personale.
Hjemmeplejen har hele tiden fokus på at gøre hverdagen lettere, både for borgerne og for de ansatte, som jo bruger deres kroppe meget i løbet af en arbejdsdag. Projekter som det her med det nye hjælpemiddel er et virkelig godt eksempel på, at man kan forandre hverdagen til det bedre på kort tid, hvis man har mod til at prøve noget nyt. Det mod holder vi fast i her i kommunen, for det gør vores service endnu bedre og gør os til en endnu bedre arbejdsplads.
Afslutningsvis vil jeg ønske jer alle en god og solrig weekend.
Allan S. Andersen
Borgmester