Genvaccinationerne går snart i gang bl.a. på vores plejehjem. Ligeledes er andre særligt udsatte også i gang med vaccineprogrammet både her i Tårnby og i resten af landet.
Jeg forstår udmærket dem, som er utålmodige med at få vaccinen – uanset alder.
Som vi hører det fra de ansvarlige sundhedsmyndigheder, så må vi altså væbne os med nogen tålmodighed i øjeblikket.
Der arbejdes fra mange sider for, at Danmark hurtigst muligt får leveret så mange vacciner som muligt. Det er en kompliceret proces med nu efterhånden en del aktører på markedet.
Der er en del uvished om, hvor stor en mængde vacciner, der kommer til landet og hvornår. Vi bliver nok snart alle klogere på disse spørgsmål.
Vi må lige nu have tillid til, at sundhedsmyndighederne arbejder for vores alles bedste så godt de kan.
Jeg må også understrege, at vi i kommunen ingen indflydelse har på, hvem der får tilbudt vaccinen og hvornår.
Ugentlige kviktests
Tårnby Kommune er lige nu i dialog med Copenhagen Medicals om hurtigst muligt at komme i gang med ugentlige kviktest af personale med stor borgerkontakt.
Det gælder især kommunens dagtilbud, specialtilbud, fritidstilbud, plejehjem, bosteder og i hjemmeplejen mv.
Copenhagen Medicals har modtaget en liste over arbejdssteder i kommunen og er nu i gang med at udarbejde en køreplan, så vi kan komme i gang med test hurtigst muligt.
Der kan også i et vist omfang blive mulighed for at pårørende og forældre, som er tilstede på testdagen, også kan få en kviktest med på vejen når den mobile kviktest kommer forbi. Testen er frivillig, men alle vores medarbejdere med borgerkontakt anbefales at tage den hver uge, og det bliver noget nemmere når testbilerne begynder at køre rundt til de enkelte arbejdspladser.
Fremrykning af betalinger for 32 mio. kr.
Økonomiudvalget har besluttet at hjælpe virksomhederne med at styrke likviditeten under COVID-19 ved at betalinger fremrykkes, så regninger betales hurtigst muligt. Det drejer sig om betaling af regninger for 32 mio.
Skolebotanisk Have
Hvis du har været forbi Brønderslev Allé de sidste par måneder, vil du have set, at der har været store maskiner, der har gravet i Skolebotanisk Have.
De næste par år gennemgår Skolebotanisk Have en ordentlig genopfriskning og opgradering.
Hele ideen med dette er, at haven skal blive mere bæredygtig og udvikles til et tidssvarende mødested for børn, unge og ældre. I haven skal der være fokus på biodiversitet og klima herunder formidling af planter, dyr og naturhaver.
Når byggeriet er færdigt, vil haven være åben for alle borgere. I dagtimerne skal Skolebotanisk Have give muligheder for aktiviteter, læring og socialt samvær for børnehavebørn, skolebørn og udsatte unge.
I Skolebotanisk Have skal søen ændres, så der etableres et lavvandet vandhul til padder, de stejle sider gøres mere flade og der etableres en våd eng, sommerfuglehaver og '"kriblekrableland" og "vandets vej" m.m.
Vi håber på at kunne etablere en pavillon mere, som skal være moderne og bæredygtig. Pavillonen skal bruges som et innovativt formidlings- og værkstedsrum. Alt dette i forsøg på at blive en grøn og bæredygtig kommune. Vi er derfor i gang med at søge fondsmidler forskellige steder – på nuværende tidspunkt har vi været heldige at få fondsmidler fra Friluftsrådet.
Hele projektet bliver udført med en række frivillige i kommunen – uden den store indsats fra frivillige, tror jeg aldrig projektet var kommet så langt i processen – så stor tak for den frivillige indsats.
Nye retningslinjer og forholdsregler ved Covid-19 i dagtilbud
De skærpede retningslinjer gælder foreløbig frem til den 7. februar 2021.
Alle vores dagtilbud har sammen med deres bestyrelser udarbejdet lokale retningslinjer for aflevering og hentning, som lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Anbefalingerne ændrer sig også løbende, og lige nu er der en kraftig opfordring til at vi primært mødes udenfor.
Alle vores dagtilbud arbejder i faste grupper, som ikke går på tværs af hinanden i den almindelige åbningstid. I morgentimer og eftermiddagstimer vil der være grupper som samles på tværs. Når børn og voksne skifter til disse grupper, sikres god hygiejne og afspritning. Alle dagtilbud har fået tilført ekstra rengøring i henhold til de nye retningslinjer. Herudover bruges sundhedsplejen til løbende at hjælpe sundhedsfaglige anbefalinger.
Institutionernes legepladser er flere steder fysisk opdelt, så vi sikrer at grupperne ikke går på tværs af hinanden, når børn og voksne er uden for. Der er få steder, hvor opdelingen ikke er fysisk ved afskærmning eller hegn. Her sikres gruppeopdelingen på anden vis af institutionens personale.
Der bliver sendt breve ud til forældrene i vores dagtilbud om Nye retningslinjer og forholdsregler ved Covid-19 i dagtilbud.
Læselystprojekt – på trods af Corona
Flere af kommunens 8. klasser deltager i et læselystprojekt, der er støttet af Børne- og Undervisningsministeriet. Projektet har til hensigt at højne læselysten hos de unge mennesker. Der er etableret et samarbejde mellem fire skoler og hovedbiblioteket i Tårnby, og oprindeligt var planen, at eleverne skulle besøge biblioteket for af høre om og blive inspireret til at læse nye ungdomsbøger.
Da et fysisk møde naturligvis ikke lader sig gøre, får eleverne i stedet en digital præsentation – en online booktalk - fra bibliotekarerne. De viste bøger kan lånes på eReolen, og bibliotekarerne vil derfor også lære eleverne, hvordan de kan blive meldt ind på Tårnby Bibliotek og få adgang til eReolen. Det bliver således let for elevene at få adgang til et stort udvalg af skøn, spændende og sjov litteratur.
Testcentret på Gl. Kirkevej
Testcentret mellem brandstationen og Sundhedscentret vil også tilbyde PCR-tests i uge 4 og i uge 5 både onsdag, torsdag og fredag. Åbningstiderne er blevet udvidet, så endnu flere har mulighed for at benytte sig af test-muligheden. Det betyder, at testcentret holder åbent onsdag til fredag fra kl. 9.30-17 i uge 4 og 5.
Vuggestuen Skottegården
I denne uge har vi desværre haft flere medarbejdere, som er blevet konstateret smittede med Covid-19, samt medarbejdere der har været hjemsendt som nære kontakter i Vuggestuen Skottegården.
Det har betydet, at åbningstiden har været reduceret og at kun dem med nødvendigt pasningsbehov har været i dagtilbud.
Vi er ikke helt i mål med smittetrykket endnu, så vi bliver desværre også nød til at foresætte med den reduceret åbningstid i kommende uge.
Genbrugsordning i Tårnby bliver permanent
Gennem mere end et år har man kunne aflevere møbler, køkkenudstyr og meget andet, der var for godt til at smide ud, i særlige Røde Kors-containere på genbrugspladsen på Kirstinehøj
Det har betydet, at mere end 70 ton materialer er blevet genbrugt – og at Røde Kors har øget deres indtægter til arbejdet for udsatte borgere.
Hver dag bliver de to store Røde Kors-containere på Kirstinehøj Genbrugsplads i Tårnby tømt af mænd og kvinder i røde jakker. Det er frivillige fra Røde Kors og praktikanter fra Tårnby Kommunes jobcenter, som i fællesskab sorterer tingene og kører de ting, der kan sælges, videre til Røde Kors’ store butik på Amagerbrogade.
Sådan har det fungeret i lidt over et år, og det er resultatet af en forsøgsordning mellem Tårnby Kommune, Amager Ressourcecenter (ARC) og Røde Kors Hovedstaden. Formålet har været at øge mængden af genbrugte varer på genbrugspladsen, støtte Røde Kors’ arbejde for udsatte medmennesker og skabe relevante praktikmuligheder for Tårnby-borgere på kanten af arbejdsmarkedet. Forsøgsordningen har vist så gode resultater, at Teknik- og Miljøudvalget har vedtaget at gøre samarbejdet permanent.
I Tårnby Kommune er vi meget glade for projektet – og for at samarbejdet nu bliver permanent. Det er et led i vores vision om at blive en endnu mere grøn og miljørigtig kommune, og samtidig en mulighed for at give støtte til en gruppe borgere, der er langt fra arbejdsmarkedet.
Ikke mere fra mig for denne gang. Jeg ønsker alle en god weekend.
Allan S. Andersen
Borgmester