Vi er nu igen i en nærmest hel nedlukning af vores samfund, og regeringen har forlænget nedlukningen frem til og med den 7. februar. Det er desværre en nødvendig beslutning, som vi alle må slutte op om.
Vi er i en kritisk fase, hvor det ser ud til, at en mutation af Corona-virusen kan skabe større problemer, end vi har kendt indtil nu. Det drejer sig blandt andet om kapaciteten på vores hospitaler, som kan blive kraftigt udfordret. Mens vi holder ud lidt endnu, så er vaccinerne, som alle ved, heldigvis ved at blive udrullet.
Plejehjemsbeboerne har fået tilbudt vaccinen, og nu er turen kommet til dem der er 65 år og derover, og som modtager både praktisk og personlig pleje.
I Tårnby Kommune har alle i målgruppen fået besked om muligheden for vaccination. Enten via e-boks eller via quick brev med almindelig post. Har man ikke mulighed for selv at sørge for transport til vaccinationsstedet, så er kommunen behjælpelig.
I den anledning har Tårnby Kommune oprettet et call-center, som kan give svar på spørgsmål omkring transport til vaccinationsstedet. Callcentret kan kontaktes på tlf.: 24284107 i tidsrummet kl. 10 og 14 mandag til fredag.
Jeg skal understrege, at når man får tilbudt et tidspunkt og sted for vaccination, så har kommunen ikke indflydelse på dette.
Testcentre
Antallet af borgere i Tårnby Kommune som bliver testet er faldet drastisk - fra uge 52 hvor ca. 6000 borgere blev testet til uge 1, hvor ca. 3300 er blevet testet.
Endvidere blev der på sidste pressemøde opfordret til, at alle der går fysisk på arbejde bliver testet en gang om ugen. Navnlig dem der arbejder på arbejdspladser, hvor man ikke kan undgå at omgås mange mennesker.
Derfor er aftalen med Falck om testcentret også blevet forlænget, så der er mulighed for lyntests til og med den 31. januar i Vestamagerhallen.
Jeg kan i øvrigt oplyse, at der igen er indgået en aftale med regionen om, at der igen åbnes for PCR-tests midlertidigt på adressen Gl. Kirkevej 98 i stuen. Det er i bygningen, der ligger mellem Brandstationen og Sundhedscentret. Der er indgang fra Amager Landevej.
Der vil - uden behov for tidsbestilling - være mulighed for tests i følgende tidsrum: Onsdag den 20. januar til og med fredag den 22. januar fra kl. 10.00-16.00.
Kommunen får ny hjemmeside meget snart
På mandag kan alle klikke ind på www.taarnby.dk og opleve en helt ny hjemmeside. Det er noget vi har arbejdet på i nogen tid, kan jeg fortælle. Jeg håber meget, at alle vil tage godt imod den - og selvfølgelig få stor glæde og gavn af den.
Overordnet set, så skal hjemmesiden - uanset om man klikker ind via mobilen, tabletten eller PC'en - gøre det nemmere for borgere og erhvervsdrivende i Tårnby at finde klar og let tilgængelig information.
Man vil opleve et helt nyt design, som det første. Designet er enkelt, standardiseret og genkendeligt. Teksterne er korte, klare og klikbare. Vi har mere fokus på modtagerne, og sproget er aktivt og tilgængeligt.
Jeg har allerede set siden, og jeg er meget tilfreds. Designet, strukturen og indholdet er forbedret, så vores borgere og virksomheder lettere skal kunne finde deres information.
I arbejdet med den ny hjemmeside har vi fået feedback fra borgere i Tårnby, så både svagtseende og dem der mest bruger mobilen også kan finde rundt.
Den nye hjemmeside skal være borgernes primære kilde til information fra os i kommunen. Det kan være alt lige fra hvordan du søger forskellige former for støtte til referater fra de politiske udvalg.
Hvad er så nyt?
Indholdet er struktureret på en ny måde og vi har fået en bedre søgefunktion, som vi løbende forbedrer.
Ud over det kan du som noget helt nyt:
- Sammensætte dit eget nyhedsbrev, så du får præcis de nyheder, du finder interessante
- Give feedback på sider, hvis du mangler information eller oplever tekniske problemer
- Dele en god idé, og bidrage med gode idéer til udviklingen af Tårnby.
Vi har oprettet en idéboks, hvor alle kan indsende idéer og forslag til forbedringer i kommunen. Det er blot et af de tiltag vi har stablet på benene efter mange gode input fra vores møder om åbenhed og borgerinddragelse i borgerinddragelsesudvalget.
Nyt fra Tårnby Kommunebiblioteker
Nu kan du hente en digital bogpakke med inspirerende faglitteratur på bibliotekets hjemmeside
Fagbogpakkerne er sammensat af e-bøger, netlydbøger samt online magasiner inden for mange forskellige emner. Du kan hente bogpakker om alt lige fra investering til klima, fra cykling til danmarkshistorien eller fra Grønland til grønne kogebøger. Der kommer naturligvis hele tiden flere temaer til, og du kan gøre det hele hjemmefra.
Prøv også Tårnbys faglitterære læsefællesskab. Her får du inspiration til at læse sammen med andre online og hver for sig. I denne måned er emnet naturligvis om sundhed - fordi det er januar.
Det kræver ingen tilmelding at være med i læsefællesskabet, og du deltager efter behov, når du har lyst og tid fra måned til måned. Du kan følge med i temaer og bøger via bibliotekets nyhedsbrev og på hjemmesiden
Tårnby topper listen over Arne-pensionister
Ifølge Nyhedsmagasinet Danske Kommuner, som udgives af Kommunernes Landsforening (KL), kan 52 procent af de indbyggere i Tårnby, der er i målgruppen for den nye tidlige pension, ventes at få ret til den. Dermed er kommunen den i landet, hvor den største andel kan få ret til pensionen, der træder i kraft næste år. Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.
I alt forventer ministeriet, at 450 indbyggere i Tårnby Kommune får ret til pensionen.
Risikostyringsplanen 2021
Risikostyringsplanen skal behandles politisk og derefter skal planen i offentlig høring i 6 måneder. Den har til formål at redegøre for risikoen for oversvømmelser i Tårnby Kommune ved en stormflod.
Tårnby Kommune har udpeget to risikoområder, henholdsvis risikoområde 1 - Østamager, Amager Strandvej og Københavns Lufthavn, samt risikoområde 2 - Sydamager, Kongelundsvej og Tømmerupvej. I begge Risikoområder er data fra de 6 forskellige stormflodsscenarier anvendt til at undersøge risikoen for oversvømmelse i Tårnby Kommune.
Tårnby Kommune er beliggende i risikoområdet Køge Bugt - København. Pga. Amagers geografiske placering mellem Øresund og Køge Bugt, kan øen rammes af stormfloder fra både nord og syd. Risikoområde 1 rammes hovedsagligt af stormfloder fra nord og Risikoområde 2 af stormfloder fra syd.
Risikostyringsplanen skal revurderes hvert 6. år. Der vil derfor ske en formel revurdering og opdatering af risikostyringsplanen i årene 2026-2027. I den mellemliggende periode vil der dog fortsat arbejdes med planen og løbende udvikles tiltag til forebyggelse af oversvømmelse i Tårnby Kommune.
Nyt partnerskab om at få flere børn og unge ud i idrætsforeningerne
En helt ny og stærk idrætsalliance mellem Tårnby Kommune og DGI Storkøbenhavn skal understøtte de lokale idrætsforeninger og invitere flere børn og unge ind i idrætsforeningernes fællesskaber.
Partnerskabet løber i perioden 2021-2023 og skal bidrage til børn og unges trivsel med fokus på en række forskellige indsatser og temaer. Det gælder bl.a. foreningsudvikling, idrætsfællesskaber for unge, bevægelsesforløb og samarbejde mellem foreninger og skoler/daginstitutioner. Der bliver også fokus på at udvikle nye idræts- og motionsaktiviteter i og omkring Tårnby Kommunes mange attraktive kyst- og naturområder.
Jeg er rigtig glad på foreningernes og borgernes vegne i Tårnby. Vi ønsker, at flere børn og unge skal have mulighed for at være en del af et lokalt idrætsfællesskab samt at flere af vores børn og unge dyrker idræt. Aftalen med DGI Storkøbenhavn ligger godt i forlængelse af det arbejde, vi har været i gang med over de senere år, hvor vi har haft fokus på at styrke foreningernes muligheder for at tiltrække flere Tårnbybørn og -unge til vores lokale foreninger.
Tårnby Kommune og DGI Storkøbenhavn bidrager hver med 750.000 kr. til indsatserne under partnerskabet.
Dagtilbud
Der er fortsat mulighed for pasning af børnene. Til orientering er der 7% af børnene fra 0-4. klasse der er på skolen til nødundervisning- og pasning. Det svarer til mellem 20-35 elever på hver skole. I dagtilbud var der den 11. januar 2021 ca. 65% af børnene i dagtilbud.
Det er en stor hjælp for vores medarbejdere, at så mange borgere holder deres børn hjemme, når det er muligt. Vi mindsker på den måde også smitterisikoen.
Daghjemmet Blåklokkevej
Fra på mandag den 18. januar åbner Daghjemmet igen. Det bliver for en mindre gruppe borgere end normalt. De bliver delt ind i grupper, som så vil spise sammen, træne sammen og gå ture mv.
I første omgang vil 22 borgere få mulighed for at komme på Daghjemmet i forskellige omgange. Man begynder at tage flere ind, når det igen vurderes forsvarligt.
Det er meget glædeligt, at vi nu igen så småt kan åbne Daghjemmet, der har så vigtig en betydning for mange.
Det er Daghjemmets ledelse, Visitationen og demenskoordinatoren, som foretager en konkret og individuel vurdering af, hvem der har størst behov for at komme på Daghjemmet.
Ikke mere fra mig for denne gang - alle ønskes en dejlig weekend.
Allan S. Andersen
Borgmester