Den kommunale smitteopsporing er kommet godt fra start. Teamet er gået til opgaven med krum hals, og det er derfor også dejligt, at vi har fået fat i alle de borgere vi skulle kontakte.
Mange tak herfra for jeres velvilje og for, at I tager telefonen når vores smitteopsporere ringer.
Det er vores erfaringer, at I har godt styr på selvisolationen og dermed er med til at bryde smittekæderne.
Den kommunale smitteopsporing hjælper Styrelsen for Patientsikkerhed med at ringe og banke på hos corona-smittede borgere. Smitteopsporingen foregår alle ugens dage.
Kunstoplevelser på afstand
Kastrupgårdsamlingen er lukket ned, og på samlingen hænger kunstværkerne stadig og venter på, at gæsterne igen kan besøge museet.
Indtil da har museet produceret en række korte film, hvor museumsinspektør Kristian Thane Pfeil Rasmussen giver introduktioner til udvalgte værker fra den nuværende særudstilling "Jacob Rantzau – So far Away". Så kan man få en omvisning hjemme fra sofaen med mere end sikker afstand.
Filmene kan findes på museets Facebook og Youtube-kanal. Bare søg efter "Kastrupgårdsamlingen".
Tilbage i skole
Eleverne fra 0. til 4. klasse kan heldigvis atter være sammen med deres kammerater og lærere.
På Skelgårdsskolen fortæller et par lærere om, hvordan de første dage er forløbet. De har haft fokus på at skabe fælles oplevelser og styrke klassernes fællesskab. Derfor har der været "tid til elev-elev samtaler" og "tid til leg" på dagsordenen.
Det er lærernes indtryk, at eleverne er glade for både at komme i gang med skolearbejdet og se deres klassekammerater. Lærerne er opmærksomme på, at elevernes trivsel er vigtig, så skoledagen byder på bevægelse og legende læring, som fx en fastelavnsskattejagt, hvor eleverne i små grupper finder poster og løser opgaver ude på deres del af gårdområdet.
Her tilgodeses både tværfaglighed (dansk, kristendom og historie) og bevægelses- og samværsbehovet. Lærere har været og er super-gode til at tilpasse undervisningen til de skiftende betingelser under Covid-19.
Genåbningen af skoler og SFO´er for 0. til 4. klasse betyder også, at personalet har mulighed for at blive testet to gange om ugen, dog kun én gang i denne uge. I Tårnby Kommune er det sundhedsplejerskerne, der er blevet uddannet til opgaven og dermed står for selve testningen og skolen bakker op med administrativt personale til registrering mm.
Afgangsprøver 2021
Den 5. februar 2021 kom der fra Børne- og Undervisningsministeriet afklaring omkring afholdelse af prøverne for sommeren 2021.
Eleverne i 9. klasse skal til fire prøver mod normalt syv prøver. I 10. klasse afholdes fire prøver mod normalt op til 11 prøver.
De færre prøver vil frigive tid, som i stedet skal bruges på både mere undervisning og generelt tid til både sociale og faglige aktiviteter.
For de aflyste prøver vil standpunktskarakterer blive ophøjet til prøvekarakterer, i lighed med sidste skoleårs prøver. Det betyder, at for en 9. klasses elev vil standpunktskaraktererne i fællesprøven og de to udtræksprøver blive ophøjet til prøvekarakterer. Prøvefagsudtræk offentliggøres den 26. marts 2021, så elever og lærere tidligt har kendskab til de fag, hvor eleverne skal have standpunktskarakterer ophøjet til prøvekarakter.
Fristen for at give afsluttende standpunktskarakterer udskydes til midt i juni, hvilket giver ekstra tid og mulighed for at arbejde med fagene.
Det er en svær tid, men det er imponerende at se, hvordan eleverne knokler i fjernundervisningen – fortsæt det gode arbejde!
Ungecentret
Alle 9. og 10. klasserne har i de seneste uger fået kollektiv vejledning online omkring ansøgning til ungdomsuddannelser.
Vejlederne fortæller, at det er gået rigtig godt. Den kollektive vejledning følges i de kommende uger op med forskellige former for gruppe og individuel vejledning.
Det kan være "Åben vejledning på Meet" eller individuel vejledning med den enkelte unge, der på skærmen får hjælp til sin ansøgning.
Forældrene får hjælp via instruktionsvideoer på Aula, vejledning genne e-Vejledningen og så er der mulighed for at kontakte vejlederne, hvis der er brug for hjælp til at udfylde ansøgningen.
Vaccine af borgere over 65 år
I starten af næste uge kan vi efter lang tids venten endelig påbegynde vaccination af borgere i målgruppe 2 (borgere over 65 år, der modtager både praktisk hjælp og personlig pleje).
Vaccinationerne til denne målgruppe har været forsinkede, men nu har Sundhedsstyrelsen meldt ud, at processen kan igangsættes.
Vaccinationen kommer til at foregå i Bella Centret og Tårnby Kommune vil være behjælpelig med transport til borgere i denne målgruppe.
Vores hjælpekorps vil stå klar foran Bella Centret med en hjælpende hånd til borgere, der har behov for dette.
Tårnby Kommune har mange borgere i denne målgruppe, og det er derfor ikke alle der får tid i næste uge. Men nu kommer vi endelig i gang også med denne gruppe. Men hav tålmodighed.
Veterankoordinator i Tårnby Kommune
Fra den 1. marts vil vi i Tårnby have en veterankoordinator. Dermed får både veteraner og pårørende mulighed for at etablere samarbejde med koordinatoren, som også får til opgave at være bindeled i forhold til samarbejdet med Veterancentrets støtte- og behandlingstilbud.
Koordinatoren skal også sikre formidling af de mange supplerende tilbud fra frivillige og private aktører på veteranområdet.
Medarbejderen vil derudover være opsøgende i forhold til de mest udsatte veteraner.
Der vil også være mulighed for ekstra hjælp til veteraner, som fx har brug for en bisidderfunktion i forhold til møder med det offentlige.
Det bliver også en væsentlig opgave for medarbejderen at være ansvarlig for at sikre Tårnby Kommunes afholdelse af flagdagen for Danmarks udsendte den 5. september hvert år.
Mere om vacciner
I slutningen af sidste uge modtog 45 af de allerældste borgere i Tårnby Kommune (borgere i aldersgruppen 93-107 år) invitation til første vaccinestik mod Corona-virus. Tårnby Kommune var behjælpelig med at sørge for transport for de 11 borgere, der havde behov for dette.
Ved ankomst til vaccinecenteret blev borgerne modtaget af to medarbejdere fra kommunen, som stod klar til at hjælpe borgerne med en hånd eller en kørestol hen til vaccinationsrummet, efterfulgt af 15 minutters opsyn. Herefter blev de fulgt tilbage til minibusserne og kørt hjem i trygge rammer.
Kunne du tænke dig at være med til at skabe en aktivitet online på Zoom?
Vores frivillighedskoordinator Anita Køldal og boligsociale medarbejder fra Tårnbyhuse, Malene Pedersen, er idémagerne bag koordinering og planlægning af aktiviteter på Zoom for kommunens borgere.
Da corona stadig fylder i Danmark, er der ekstra brug for alternative måder at skabe fællesskaber, givende indhold i hverdagen og måder at aktivere sig selv på. Derfor vil de gerne lave lidt aktiviteter på Zoom, som man kan følge med i, deltage i eller have kørende i baggrunden – og føle man er med i et fællesskab igen.
Lige nu mangler de nogle enkeltpersoner, frivillige eller foreninger, som kunne tænke sig at lave en aktivitet på Zoom på ca. 30 minutter. Drømmen er en aktivitet om ugen i marts, april og maj.
Det kan være du går til dans i en forening og kan lære andre nogle grundtrin, at du kender et flot sted hvor du går tur, vil spille lidt musik, vil lave online bingo, læse højt af digtsamlingen, fortælle om din hobby eller noget helt andet. Mulighederne er mange og åbne – så tag endelig kontakt til frivillighedskoordinator Anita, hvis du vil stå for at lave en aktivitet.
Kontakt Anita på mail: avk.sc.as@taarnby.dk eller telefon 30 76 05 25.
Ny udsigtsplatform i Ugandaskoven
Nu kan vi nyde naturen i Ugandaskoven lidt mere fra oven, hvis man på sin tur besøger den nye udsigtsplatform. Man opdager udsigtsbroen fra trampestien ved indgangen til Ugandaskoven og ved at følge stien gennem buskadset.
Fra toppen af udsigtsplatformen er der udsigt til skovens træer, og der er også frit udsyn over krattet og det lille vandhul foran platformen, så man kan opleve plante- og dyrelivet fra højden.
Gangbroen strækker sig mellem to af Ugandaskovens flotte birketræer og står på 2½ meter høje pæle af rubinietræ. Dækket mellem de to træer er udført i lærketræ og er i alt 15 meter langt med flere små fremspring, hvor man kan betragte naturen. Udsigtsplatformen supplerer de øvrige muligheder for at opleve og lære om naturen, som findes i Ugandaskoven. Du finder platformen tæt på parkeringspladsen ved Ugandavej 73.
Ikke mere fra jeres borgmester for denne gang. Alle ønskes en god weekend og for dem som har vinterferie i næste uge – god ferie.
Allan S. Andersen
Borgmester