Statusmelding fra borgmesteren den 28. maj 2020

Skateparken Lille

Melding fra borgmester Allan S. Andersen til Tårnbys borgere

28.05.2020
NB - arkivnyhed - kan være forældet

"Det udendørs idrætsliv kom i gang igen den 18. maj med forskellige restriktioner. Det har været en fornøjelse at iagttage mange glade spillere, trænere og forældre i nøje afmålte grupper og med håndsprit og instruktioner ved indgangene til de forskellige anlæg. Ingen tvivl om at klubberne tager situationen alvorligt.

Tårnby Skatepark genåbnede fredag den 15. maj. Hvor er det dejligt at se det fine anlæg i brug igen. Jeg håber og tror de mange unge mennesker passer på sig selv og hinanden og holder afstand, så skaterparken kan forblive åben.

Det var med stor gensynsglæde, at Tårnby Hovedbibliotek slog porten op mandag den 18. maj og Vestamager Bibliotek gjorde det samme den 25. maj.

De mange besøgende var glade for igen at komme på ind på bibliotekerne. Mange gav udtryk for at de havde savnet bibliotekerne og bøgerne, mens andre så frem til at bruge alle bibliotekernes andre faciliteter - bl.a. cafeen, som stadig er lukket. Forhåbentligt kan vi genåbne her snart.

De mange afleveringer hobede sig op samtidig med at der blev lånt flittigt. 8500 afleveringer og 4000 udlån i alt på de 3 første dage. Det tror jeg aldrig er sket før i Tårnbys historie.

Jeg havde selv den store fornøjelse at besøge vores hovedbibliotek for at låne en bog - jeg er nok lidt optaget af, at det er 75 år siden, Danmark blev befriet og lånte "Birkedal, en torturbøddel og hans kvinder" af Peter Øvig Knudsen, til behagelig læsning til de forstående fridage.

En afledt og positiv effekt af hovedbibliotekets genåbning var at livet på forpladsen med scenen genopstod; cykler i cykelstiverne, jævn trafik ind og ud af biblioteket, atter borgere på bænkene og på scenetrappen.

På Tårnby Kommunebiblioteker arbejder man nu på højtryk med at reorganisere og planlægge de mange arrangementer og aktiviteter, der normalt er en del af biblioteksoplevelsen. Denne proces foregår i samarbejde med borgere, institutioner og foreninger i lokalsamfundet og en række oplægsholdere, teatergrupper m.v. Åbningstiderne på vores biblioteker er de sædvanlige.

Tårnby Naturskole åbnede den 26. maj med skærpede retningslinjer.

Blå Base under Tårnby Naturskole er indtil videre fortsat lukket. Det er ikke hensigtsmæssigt, at have en aktivitet, der umiddelbart tiltrækker mange mennesker, typisk på den lille formidlingsplatform i vandet. De hjemsendte studentermedarbejdere vil indtil videre indgå i formidlingsberedskabet "de gule veste", fredage, lørdage og søndage i den af Politiet indførte "advarselszone" i Kastrup Strandpark.

Vores skønne statsanerkendte museum Kastrupgårdsamlingen åbnede den 27. maj.

Tårnby Musikskole på Kulturzonen åbnede også den 27. maj under skærpede retningslinjer blandt andet vedr. kor og orkester.

Kulturhuset Kastrup Bio genåbner torsdag den 4. juni.

Der vil være skærpede retningslinjer såvel i salene som i foyeren. Kulturhusaktiviteterne, herunder adgang til computere, aviser og tidsskrifter er ikke tilgængelige før der kommer et "ok" fra Kommunernes Landsforening og Kulturministeriet.

Ældre og sundhed

På ældreområdet er der fortsat meldinger om glæden ved besøg på alle plejehjemmene.

Vi overvejer politisk i denne tid, hvorvidt vi skal åbne for besøg i plejehjemsbeboernes egne tilknyttede haver - altså lige uden for egen lejlighed på et plejehjem. Vi overvejer også gåturs-besøg, hvor en pårørende tager en beboer med ud. Der kommer en udmelding i løbet af næste uge.

Som jeg har fortalt i en tidligere statusmelding, så lavede eleverne fra Skelgårdsskolens 3.A en påskehilsen til Plejehjemmet Ugandavejs beboere, som de kom og afleverede i en fælles kurv, for at ønske dem en glædelig påske.

Som tak for den søde hilsen har aktivitetsmedarbejdere og beboere fra plejehjemmet malet og skrevet hilsner på forskellige sten, som efterfølgende er lagt på rundt omkring på Skelgårdskolens udeareal.

Børnene fra 3.A blev sendt på skattejagt og der blev fundet sten til stor glæde for alle parter. Det var så god en oplevelse, at plejehjemmets beboere har fortsat med at sprede glæde ved at male mariehøner på sten, som er lagt i haven hos plejehjemmets nabo, Vuggestuen. Så selvom vi er sammen hver for sig, kan vi stadig finde måder at glæde hinanden.

Fra Sundhedscentret har jeg fået disse to fine historier, som jeg vil dele med jer:

Det er formiddag, solen skinner og luften er mild. Fem deltagere og to instruktører er mødt op på Fælleden til Sundhedscentrets nye koncept "Rygestop i naturen". Der er plads til flere, der har lyst til rygestopkursus på en anden måde. Deltagerne bevæger sig rundt, to og to, i det naturskønne område, mens de taler sammen om, hvilke udfordringer de oplever ved at stoppe med at ryge. En deltager fortæller "Jeg har været på flere rygestopkurser før, dette her er meget mere mig. Tænker at denne gang skal det være, og jeg har brug for flere ideer til at aflede min rygetrang" og en anden siger "Jeg elsker at sidde ude og bare nyde udsigten. Det er meget bedre, end at sidde inde på et hold, det er ikke lige mig".

I samme tidsrum mødes otte andre borgere med kronisk sygdom, klar til udendørs konditions- og styrketræning med Sundhedscentrets fysioterapeuter. Deltagerne er henvist fra egen læge eller hospitalet, og det er første gang, de er til træning. Alle får gang i kroppen og sved på panden. Da træningen er overstået, giver alle udtryk for, at de er klar til at mødes igen torsdag og fortsætte træningen udendørs i de kommende otte uger. En af deltagerne slutter af med at sige "Dette burde alle mennesker få tilbudt efter Corona".

Ernæringsundervisningen til borgere med kronisk sygdom foregår ligeledes udendørs i denne periode og starter i næste uge.


Jeg ønsker alle en glædelig pinse.


Allan S. Andersen

Borgmester

×

Cookie info