Kunstværk i verdensklasse til Vestamagers nye svømmehal

Den nye skulptur ved Vestamager svømmehal. Copyright Elmgreen & Dragset

Tårnby Kommunes nye svømmehal på Vestamager får et vartegn ud over det sædvanlige.

14.05.2020
NB - arkivnyhed - kan være forældet

Den internationalt anerkendte kunstnerduo Elmgreen & Dragset har skabt et værk, der forholder sig meget specifikt til omgivelserne. 

Allerede før gæsterne til den nye Vestamager Svømmehal når inden døre, har en livredder dem i kikkerten. For om mindre end et år vil en hvid aluminiumsskulptur af en slank og veltrimmet ung mand, der sidder hævet over terrænet og holder en kikkert for øjnene, byde de besøgende velkommen uden for svømmehallens indgangsparti. Vestamager Svømmehal indvies til efteråret, så vi må vente lidt på livredderen.
Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Statens Kunstfond og Tårnby Kommune, der begge skyder 1,5 mio. kr. i projektet. Og der er stor begejstring for det værk, kunstnerduoen har skabt.

Borgmester Allan S. Andersen udtaler:

Skulpturen har blikfang, den er et potentielt pejlemærke, der tilfører stedet en særlig karakter og egen identitet. Jeg synes, den er både moderne og klassisk på samme tid og den passer virkelig godt til bygningen. Dermed kommer Tårnby Kommunes borgere til at møde et kunstværk i absolut verdensklasse, udført af en af vores samtids mest anerkendte kunstnerduoer allerede ved indgangen, og det er jeg rigtigt godt tilfreds med.

Formand for kunststyregruppen og formand for Kultur- og Fritidsudvalget Henrik Zimino udtaler:

Kunstnernes bemærkelsesværdige udtryk gør, at de er genkendelige, hvilket jeg ser som en fordel for både kendere og lægmænd. Og fordi Elmgreen & Dragset i forvejen har et publikum, kan vi jo ligefrem risikere, at skulpturen bliver et udflugtsmål i sig selv. Det synes jeg, at den nye svømmehal - men også Tårnby Kommune i det hele tager - er godt tjent med.

Maria Kjær Themsen, medlem af kunststyregruppen og repræsentant for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst udtaler:

 'Livredderen' er et spændende værk af internationalt format, som kan blive et vigtigt vartegn for lokalområdet. 'Livredderen' er både enkel at forstå på sin plads foran svømmehallen, og samtidig rummer den mere komplekse spørgsmål bl.a. om forholdet mellem dét at blive kigget på, observeret eller endda overvåget: hvor går grænsen mellem, at nogen passer på os og at nogen overvåger os. 

I Statens Kunstfond er vi glade for at kunne bakke op om kunst af høj kvalitet til det offentlige rum, som forhåbentlig både vil invitere til snak og vække eftertanke.

Om Elmgreen & Dragset

Michael Elmgreen (DK) & Ingar Dragset (NO) har arbejdet sammen siden 1995. Elmgreen & Dragset startede deres samarbejde som performancekunstnere i København men har de sidste 15 år, med studie i Berlin, haft en alsidig produktion, der indbefatter skulptur, installation, video, fotografi, performance og scenografi. I deres 25 års lange samarbejde har kunstnerduoen haft udstillinger på kunstinsitutioner og biennaler over hele verden; herunder Venedig Biennalen i 2009, hvor de kuraterede den danske og nordiske pavillon under titlen "The Collectors". De har endvidere lavet en lang række projekter i det offentlige rum; blandt andet deres rytterstatue af en dreng på en gyngehest til Trafalgar Square i London, nu permanent installeret på Arken i Ishøj, en Prada-butik midt ude i ørkenen i Texas, samt skulpturen Han, der står ved Kronborg i Helsingør. Deres værker er at finde i samlinger på talrige danske- og internationale museer, herunder Statens Museum For Kunst, Louisiana, Nasjonalmuseet (NO), Sammlung Boros (DE), Tel Aviv Museum of Art (ISR) og Museum of Contemporary Art Chicago (USA).

 

Om Statens Kunstfond

Statens Kunstfond har arbejdet med kunst i offentlige rum siden 1956. Det overordnede formål er at bringe kunst ud i hele landet, hvor den kan blive en del af borgeres hverdag. Det kan for eksempel ske gennem samarbejder med lokale om realisering af større værker, udlån af kunst, kunsthåndværk og design eller gennem rådgivning. I dag er over 13.000 værker placeret på omkring 2.300 forskellige steder rundt om i hele landet.

Billede: Copyright Elmgreen & Dragset

×

Cookie info