Tårnby og otte andre kommuner vinder pris for rygestopsamarbejde

Her ses repræsentanter fra kommunerne, der vinder Den Gylden Tråd.

Samarbejdsprojektet ’Bliv en vinder uden tobak’ vinder Den Gyldne Tråd 2020. Prisen uddeles af Kommunal Sundhed og går til ni kommuner på Vestegnen og Sydamager for et innovativt samarbejde, der har sat turbo på kommunernes rygestoptilbud.

21.01.2020
NB - arkivnyhed - kan være forældet

Tirsdag den 21. januar 2020 fik projektet "Bliv en vinder uden tobak" overrakt Den Gyldne Tråd af Nyhedsbrevet Kommunal Sundhed på KL's årlige sundhedskonference. Projektet går tilbage til 2014, hvor de ni kommuner på Vestegnen og Sydamager (Albertslund, Brøndby, Dragør, Glostrup, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Tårnby og Vallensbæk) havde svært ved at rekruttere deltagere til deres rygestoptilbud. Selvom der var 37.000 daglige rygere over 16 år i alle kommunerne, benyttede kun 312 borgere sig af kommunernes rygestoptilbud. Det er mindre end 1 pct. Da Sundhedsstyrelsen udbød satspuljen 'Forstærket indsats over for storrygere 2014-2017', kiggede de ni kommuner hinanden i øjnene og besluttede sig for at søge sammen.

Samarbejde på tværs af kommuner blev løsningen

Det blev starten til et resultatorienteret og visionært forpligtende samarbejde mellem de ni kommuner, Amager og Hvidovre Hospital, praktiserende læger og apoteker om at hjælpe rygere til røgfrihed. Siden har godt 3.600 borgere været tilmeldt et rygestopforløb i kommunerne og 77 pct. af dem, der har gennemført forløbet, er blevet røgfri. 49 pct. er stadig røgfri efter seks måneder.

"Vi har fået rygestopindsatsen ind på de bonede gulve. Rygestop kan godt leve et lidt overset liv ude i kommunerne. Men samarbejdet på tværs har gjort, at rådgiverne har fået et fællesskab. Det betyder meget for kvaliteten og resultaterne. Vores rygestoprådgivere gør et meget stort arbejde og prisen er i høj grad deres fortjeneste", siger projektleder Helle Stuart.

En bæredygtig samarbejdsmodel

'Bliv en vinder uden tobak' er en nyskabende tværsektoriel indsats mellem ni kommuner, Amager og Hvidovre Hospital og almen praksis. En del af succesen handler om, at man har udviklet og implementeret en henvisningsstruktur, som betyder, at rekruttering til kommunernes rygestoptilbud er mere end fordoblet, og at effekten af rygestopforløbene er steget i alle ni kommuner. Som noget nyt og innovativt kan rygere gå til rygestop på tværs af kommunerne og de kan forvente samme høje kvalitet, uanset hvor de deltager. Denne utraditionelle samarbejdsform giver den enkelte ryger mange flere tilbud at vælge imellem. Indsatsen har banet vejen for en generel samarbejdsaftale mellem alle hospitaler og kommuner i Region Hovedstaden om systematisk henvisning af rygere til kommunernes rygestoptilbud.

"Det er meget glædeligt, at samarbejdet mellem de ni kommuner, hospitalerne, de praktiserende læger og andre aktører har ført til, at vi nu har fået overrakt Den Gyldne Tråd. Prisen vidner om et konstruktivt og resultatskabende samarbejde, der i den grad har virket. Forebyggelse og rygestop skal vi også fremover have et solidt fokus på. Vi ved nu med vores erfaring, hvad der virker. En stor tak til alle involverede parter, der har bidraget med en formen indsats, som gør, at vi har fået prisen", siger borgmester i Tårnby Allan S. Andersen.

×

Cookie info