Arbejdsmarkedet i Tårnby er hårdt ramt af krisen

Lufthavn

Med en stigning i ledigheden på omkring 50 pct. siden krisens begyndelse, er Tårnby Kommune og ikke mindst kommunens borgere blandt de hårdest ramte i landet.

29.04.2020
NB - arkivnyhed - kan være forældet

Meldingen fra SAS om en stor fyringsrunde er yderst bekymrende, da den betyder endnu flere ledige i Tårnby. I forvejen har arbejdsmarkedet lokalt været hårdt ramt som følge af den utrolig lave aktivitet i og omkring lufthavnen.

Cirka 40 pct. af de i alt 26.000 arbejdspladser i Tårnby Kommune relaterer sig til transportområdet, hvoraf luftfarten udgør størstedelen.

Servicefag, handelsområdet og hotelbranchen oplever også stor nedgang i aktiviteterne, da de er afhængige af lufthavnen og af rejsende til og fra lufthavnen.

Det er vanskelligt at spå om, hvornår og i hvilket omfang lufthavnen igen vil være oppe i gear igen.

De mange arbejdspladser, der er i lufthavnen eller relaterer sig til lufthavnen, er naturligvis ikke alle besat af lokale borgere, men erfaringer viser, at cirka en tredjedel af de ansatte i lufthavnen, også bor i lokalområdet i Tårnby og Dragør.

For kommunen, virksomhederne og aktivitetsniveauet generelt spiller lufthavnen dog en helt afgørende rolle.

Fra national side er en række hjælpepakker blevet iværksat allerede, og i Tårnby er der lokalt blevet søsat en række initiativer for af afbøde krisen.

Tårnby Kommune har besluttet at give mulighed for at udskyde betalingen af dækningsbidrag, vi har givet henstand i forhold til betaling af leje for virksomheder i kommunens ejendomme, vi har fremrykket betalinger for 45 mio. kr., og vi har netop nedsat en helt ny tænketank, som skal stå i spidsen for en række tiltag i den kommende tid.

Tænketanken skal hjælpe med at sørge for en reel genstart af det lokale erhvervsliv. Her deltager en række lokale virksomhedsledere, blandt andet den adm. direktør i lufthavnen og repræsentanter fra Dragør Kommune, herunder deres borgmester.

Arbejdet i tænketanken handler om at sikre en så hurtigt og smidig genstart af virksomhederne og understøtte lokale tiltag i en række sammenhænge. Tænketanken skal også komme med forslag til, hvordan allerede afskedigede medarbejdere fra f.eks. SAS og andre virksomheder kan hjælpes videre i andre jobs.

Her vil der være behov for en tæt kobling mellem virksomhederne og Jobcenteret, men også brug for, at staten bidrager med ressourcer til afklaring samt op- og omkvalificering. For virksomhederne er der brug for én indgang, så deres medarbejdere kan hjælpes ordentligt videre i en fælles proces, som medarbejdere og virksomhederne kan se sig selv i.

Kommunen vil også gerne aflaste virksomhederne for eventuelle barrierer, som vi kan løfte eller fjerne hurtigt. Derudover vil vi bidrage yderligere til opkvalificering af medarbejderne til fx andre brancher.

Borgmester Allan S. Andersen siger:

"Ledigheden rammer utrolig hårdt lokalt lige nu. I mange familier er det måske begge forældre, der har mistet jobbet eller er blevet sendt hjem. I kommunen vil vi gøre, hvad der står i vores magt for at afbøde følgerne, men det er en vanskellig opgave, inden tvivl om det. Jeg vil også gerne sige, at det vi oplever i og omkring lufthavnen ikke alene er et problem for Tårnby. Det er et problem for hele Danmark - vores nationale infrastruktur rammes her, det betyder meget for rejsebranchen, for oplevelsesøkonomien, for afholdelse af konferencer, for hoteller og så videre".

×

Cookie info