Tårnby Brandvæsen er ansvarlig for brand, rednings- og miljøopgaver i Tårnby Kommune, herunder Københavns Lufthavns områder samt Øresundsforbindelsen. Brandvæsenet har 20 fuldtidsmedarbejdere samt 32 deltidsmedarbejdere. Brandstationen er døgnbemandet med 8 medarbejdere om dagen og 2 medarbejdere uden for normal arbejdstid. Uden for normal åbningstid er brandstationen borgere og myndigheders indgang til kommunen.
At slukke brande er dog ikke længere den mest almindelige opgave, hvilket primært skyldes bedre forebyggelse, fortæller beredskabschef Henning Vestergaard.
Turen går hyppigt til alarmer fra automatiske brandalarmeringsanlæg i lufthavnen. De fleste er dog ”blinde”. Færdselsuheld køres der også jævnligt til. Andre opgaver er transport og opsætning af hjælpemidler, kursus i brandbekæmpelse for kommunens 4. klasser, nødkald, når en ældre borger har udløst sin tryghedsalarm, udkald til løft for hjemmeplejen, overvågning og udkald til tyverialarmer på kommunens ejendomme og institutioner.
At være først fremme ved hjertestop, når ambulancen sidder fast i tæt trafik, er også en af de vigtige nyere opgaver. I 2023 rykkede brandvæsnet således ud til 21 hjertestop og ydede livsvigtig hjerte/lungeredning 11 gange.
Da Tårnby modtog flygtninge fra Ukraine, hjalp brandvæsnet til med alt fra opsætning af hårde hvidevarer til flytteopgaver. Under Coronapandemien var brandvæsenet visitator for corona-opholdsstederne og distributionscenter for sprit, beskyttelsesudstyr og tests.
Her fortæller beredskabschef Henning Vestergaard om stationens nye stolthed, Danmarks første eldrevne indsatslederbil, som stationens medarbejdere selv har bygget om.