Hvad hvis min gamle/nuværende licens stadig er gyldig efter 1. marts 2023
Hvis du har en licens til Kastrup Syd (rød zone) i dag, er licensen gyldig frem til udløbsdatoen og gyldig til hele Kastrup zonen.
Når din licens udløber, skal du søge om en ny licens efter de nye regler.
Hvorfor er der forskel på private fællesveje og på offentlige veje?
Det er ikke tilladt at opkræve betaling på private fællesveje. Her er det til gengæld muligt at lave tidsbegrænset parkering.
Alle beboere og virksomheder i parkeringszone Kastrup og Tårnby kan søge om en beboerlicens/erhvervslicens, der kun giver adgang til at parkere på de private fællesveje. Der opkræves ikke betaling for denne.
Alle beboere og virksomheder i en parkeringszone kan købe en beboerlicens/erhvervslicens, der kan anvendes til at parkere på de offentlige veje i parkeringszonen. Denne licens vil samtidig gælde til de private fællesveje i zonen. Prisen for denne licens beregnes efter køretøjets miljøbelastning (energiklasse).
På parkeringszone Vestamager er der kun tidsbegrænset parkering. Det gælder både på de private fællesveje og offentlige veje i zonen. Alle beboere og virksomheder i parkeringszone Vestamager kan søge om en beboerlicens/erhvervslicens, der giver adgang til at parkere på alle vejene i zonen. Der opkræves ikke betaling for denne.
Hvornår kan jeg søge om licens?
Du kan søge licens fra den 1. marts 2023.
Hvorfor stiger prisen og hvorfor er nogle køretøjer dyrere end andre?
Prisen stiger, fordi den hidtidige ordning ikke har været reguleret i mange år.
Prisen, der ligger mellem 0 og 800 kroner, afspejler prisniveauet i hovedstadsområdet og på landsplan.
Hvad du skal betale for licens til dit køretøj, afhænger af parkeringszonen, hvor mange kilometer det kører på literen, samt hvilken type brændstof det bruger.
Da Tårnby Kommune er en klimabevidst kommune og arbejder for at være en grønnere kommune, kan nul-emissionskøretøjer (elbil, brintbil og elmotorcykler) få gratis licens.
Hvor skal mine gæster parkere?
Dine gæster kan parkere på offentlige veje og betale for det antal timer, de parkerer. Bor du på en privat fællesvej, kan dine gæster parkere gratis i 3 timer, og derefter skal de flytte bilen. Har du mulighed for at have biler parkeret på din grund, kan du også vælge at lade dine gæster parkere deres bil på din grund. Har du en beboerlicens, kan din bil eventuelt holde på vejen, mens du har gæster.
Hvorfor ikke bare parkeringsregulere døgnet rundt?
Restriktion døgnet rundt i en zone er et hårdt indgreb. Derfor vurderer vi, at det kun skal benyttes, hvor det er nødvendigt at adfærdsregulere, også i de sene aftentimer og om natten. Det vurderes, at der kun er behov for døgnregulering i Kastrup zonen, særligt på grund af lufthavnen.
For at give bedre mulighed for gæsteparkering er det besluttet, at 3-timers tidsbegrænsningen i dele af Kastrup zonen ophører lørdag kl. 17 og træder i kraft igen søndag kl. 17 på de private fællesveje nord for Saltværksvej. I samme tidsrum vil der være gratis parkering på de offentlige veje i området. Skillelinjen ved Saltværksvej sættes, fordi lufthavnsparkeringen i weekenderne er af mindre omfang nord for Saltværksvej. Syd for Saltværksvej og dermed tættest på lufthavnen, er der også et stort pres i weekenden.
Hvad gælder for handicappede?
Der er betalingsfri parkering med gyldigt handicapkort i zonerne Kastrup og Tårnby Station. Det vil sige, at man ikke behøver en p-licens.
Hvad hvis jeg bor i boligselskab?
Bor du i dag ved et boligselskab, hvor I har en særlig parkeringsordning på jeres private vej/område, og dette område er skiltet med et sort parkeringsskilt, så kommer de nye regler ikke til at gælde inde på jeres private områder.
Her vil de regler, I følger i dag, stadig gælde, også hvis I har mulighed for at udstede gæsteparkering til jeres gæster.
Kan jeg få beboerlicens hvis jeg har en kolonihave i Tårnby?
For at få mulighed for at ansøge om parkeringslicens som kolonihaveindehaver, forudsættes det, at du har folkeregisteradresse i den parkeringszone i Tårnby Kommune, hvori du søger.
Formålet med Tårnby Kommunes nye parkeringsordning er at begrænse omfanget af udefrakommende parkering og således give bedre adgang til beboere med bopæl i området. Parkeringszonerne indføres for at lette hverdagen for de faste lokale beboere og erhvervsliv i alle tre parkeringszoner og på den måde overordnet styre trafik og parkering hensigtsmæssigt i Tårnby Kommune.
At lave afvigelser på dette punkt ville være for stor en undtagelse i forhold til ligheds- og proportionalitetsprincipper og i forhold til, at ordningen skal være administrerbar og kontrollerbar. Derfor rummer Tårnby Kommunes nye parkeringsordning ikke mulighed for at give kolonihaveejere en beboerlicenser.
Hvad hvis jeg har brug for at parkere i forbindelse med en arbejdsopgave?
Hvis du har brug for at parkere et køretøj i forbindelse med en konkret arbejdsopgave i en parkeringszone i Tårnby Kommune, kan du søge om en erhvervslicens for virksomheder uden adresse i parkeringszonen. Denne hedder et erhvervsperiodekort. Erhvervsperiodekortet for virksomheder, som udfører en opgave i parkeringszonen, er gratis.
Den fritager dig fra tidsbegrænsningen i parkeringszonen, så du kan parkere i parkeringszonen hele døgnet.
Erhvervsperiodekortet fritager dig ikke fra at betale for parkering de steder, hvor andre køretøjer også skal betale for at parkere. Med erhvervsperiodekortet har du imidlertid muligheden for at få dine udgifter til parkering dækket, når den konkrete arbejdsopgave er udført.
Erhvervsperiodekortet for virksomheder, som udfører en opgave i parkeringszonen, gælder kun for den konkrete opgave, der skal udføres. Der kan ikke gives en generel erhvervslicens.
Erhvervsperiodekortet er gyldig, når du har modtaget en bekræftelse, og gælder i den periode, som opgaven er oplyst til at vare. Du skal søge om erhvervsperiodekort for virksomheder, som udfører en opgave i parkeringszonen, senest 7 dage før, licensen skal træde i kraft. Som udgangspunkt vil alle ansøgninger blive behandlet inden for 2 arbejdsdage, hvis alle nødvendige oplysninger indgår i ansøgningen.
Hvorfor er ordningen forsinket?
Forsinkede jernleverancer og dermed forsinket levering af skilte betyder, at vi ikke kan effektuere ordningen pr. 1. december som planlagt. I Vestamagerzonen træder den nye ordning i kraft 1. januar, mens den udvidede Kastrupzone samt Tårnby Station-zonen vil være klar 1. marts.
Borgere, der bor i den eksisterende Kastrupzone og har en beboer- eller erhvervslicens, der står til at udløbe, kan søge om en gratis licens gældende til 1. marts 2023. Hermed forlænges den midlertidige overgangspraksis for licenser.
Fra 1. marts træder de nye regler i kraft i alle zoner. Timebetalt parkering vil herefter kunne foretages via en digital app-løsning. Endvidere opsættes betalingsautomater fra februar i Kastrupzonen og Tårnby Station-zonen. De forventes færdigopsat i marts måned.
Hvorfor skal vi have nye parkeringszoner?
Vi oplever et tiltagende pres af parkering ude fra.
Formålet med de nye zoner er at nedbringe pendlerparkering, parkering fra tog- og metropassagerer, parkering fra bilister med ærinder i lufthavnen samt overskydende parkering fra Københavns Kommune. Ved at etablere de nye zoner vil vi skabe bedre parkeringsmuligheder for Tårnbys borgere og erhvervsdrivende.
Den nye ordning træder i kraft 1. januar 2023.