Udskriv

Lus

LUS

Bekæmpelse af lus

Da lus hurtigt kan sprede sig til andre, er det meget vigtigt, at alle samarbejder om fjernelse af lusene. Hvis dit barn har lus, må det først modtages i dagpleje/institution/skole, når behandlingen er iværksat (Sundhedsstyrelsens retningslinjer 2012).

 
Hvad er hovedlus?
Hovedlus er små gråbrune vingeløse insekter, der lever af at suge blod fra vores hovedbund. De er meget afhængige af varmen fra hovedbunden og skal have blod et par gange om dagen. Derfor lever og formerer de sig kun i vores hår og ikke i omgivelserne.
 
Lusene udvikler sig fra æg til lus på 15-20 dage. Luseæg ligner lidt skæl, men i modsætning til skæl kan man ikke ryste/puste dem af, da de klistres fast på hårstrået ved hovedbunden. Æggene klækkes efter ca. 8 dage, men skallerne bliver siddende fast på håret. De nye lus, der netop er udklækket, kan lægge æg efter ca. 9-12 dage. En lus kan leve uforstyrret i ca. 3-4 uger.
 
Hvordan smitter lus?
Lus kan hverken flyve eller hoppe. Lus spredes ved at kravle fra hår til hår, når hovederne stikkes sammen. Alle kan få lus, men især børn med langt hår i alderen 2-10 år er udsatte. Lus trives lige fint i beskidt som nyvasket hår.
 
Hvordan opdager man lusene?
Lusene holder oftest til i nakken og bag ørerne og kan give en voldsom kløe. Det er derfor en god ide at undersøge sit barn en gang om ugen (se afsnittet om kæmning). Har dit barn lus, så husk at underrette dagplejen/institutionen og omgangskredsen.
 
Forebyggelse af lus
Kontrol af barnet ved kæmning, gerne 1 gang om ugen, f.eks. hver søndag, så barnet  møder lusefri i dagpleje/institution mandag morgen.
 
Hvordan behandles lus?
Hvis dit barn har lus, skal hele familien undersøges, men kun personer med lus skal behandles. Følg nøje anvisningerne for den metode eller det middel, du vælger at behandle lusene med. Metoderne er:
- Kæmning med tættekam
- Behandling med lusebekæmpelsesmidler 
 
Kæmning med tættekam
Kæmning er tidskrævende og kræver, at man er både grundig og omhyggelig. Det tager i gennemsnit mindst 20 minutter at kæmme et halvlangt hår. For en god tættekam anbefales, at der er en lille afstand mellem tænderne, og at tænderne ikke bøjes i brug. Håret gøres vådt, en god potion balsam puttes i, og håret redes igennem. Balsammen gør, at lusene sidder mere stille. Herefter redes håret igennem med tættekam fra hovedbund til hårspids. Det er lettest, hvis der laves små skilninger, så hele håret gennemgås i afdelinger. Efter hvert tag bør kammen tørres af med hvidt materiale, f.eks. køkkenrulle, så der er mulighed for at se, hvor mange lus, der er redt ud.
Kæmningen gennemføres hver 2. dag i 14. dage. Så får man også fat på de nyudklækkede lus, som ikke når at lægge nye æg.
 
Behandling med lusebekæmpelsesmidler
Det er vigtigt at følge brugsanvisningen meget nøje. Spørg på apoteket og få råd og vejledning om nyeste præparater og metode.
 
Hvordan bekæmpes lus i omgivelserne?
Kamme, børster og anden hovedbeklædning kan enten vaskes i vaskemaskine, lægges i fryseren eller i sulfo i et døgn eller isoleres i 48 timer. Løse lus er svækkede og vil dø af sult og kulde i løbet af ca. 1-2 døgn.
 
×

Cookie info