Udskriv

Rokketænder

Dreng Med Tabte Taender


Alle børn skal på et tidspunkt skifte deres børnetænder til voksentænder. Dette sker ved at børnetænderne, som også kaldes mælketænder, begynder at rokke, hvorved dit barn kan rokke mælketænderne ud. Herefter kommer der en ny tand frem - en voksentand, som gerne skal sidde resten af livet.

 

Årsagen til at mælketænderne bliver til rokketænder er, at voksentænderne, som ligger i kæbeknoglerne lige nedenunder mælketænderne, begynder at bevæge sig opad. Når voksentænderne bevæger sig opad, kommer de langsomt tættere på mælketænderne og begynder at ødelægge rødderne på mælketænderne. Rødderne bliver på en måde spist af voksentænderne (en proces som kaldes resorption), således at mælketændernes fæste i kæbeknoglerne bliver mindre og mindre. Til sidst har voksentænderne bevæget sig helt op og mælketænderne er nu så spist/resorberet at de er løse - de er blevet til rokketænder.

De fleste børn begynder at få rokketænder i 5-6 årsalderen, men det er ikke atypisk, at det for nogle, er senere. Ligesom med væksten er det forskelligt fra barn til barn, hvor hurtige de er. Det som er vigtigst er, at mælketænderne med tiden rokkes ud, så der kan blive plads til voksentænderne. Nogen gange er der brug for hjælp til at rokke en tand ud, enten fra forælder eller tandlæge. Dette kan for eksempel være, hvis det ikke lykkedes dit barn selv at rokke mælketænderne ud og en voksentand derfor kommer skævt frem. Ved at mælketanden fjernes, bliver der plads til at voksentanden kan finde frem til den rigtige plads i tandbuen.

Det er ikke unormalt at dit barn kan have ondt på grund af en rokketand. Både selve mælketanden og tandkøddet kan være ømt. Det er vigtigt, at der alligevel rokkes med tanden, for det stopper ikke med at være ømt, før rokketanden er ude. Har dit barn meget ondt på grund af en rokketand, bør du forsøge at hjælpe med at rokke mælketanden ud eller kontakte tandlægen. 
I langt de fleste tilfælde er rokketænder smertefrie og kan nemt rokkes ud af dit barn alene.

 

×

Cookie info