For at du kan få dagpenge fra 1. dag, er det vigtigt, at du melder dig ledig på jobnet.dk på din 1. dag som ledig og at du inden for de første 14 dage, får lagt dit CV på jobnet.dk.
Du kan få dagpenge, hvis du
- Er ledig
- Er medlem af en a-kasse
- Står til rådighed for arbejdsmarkedet.
Det er din a-kasse, der udbetaler dagpenge og vurderer, om du er til rådighed for arbejdsmarkedet. Det vil sige, om du søger job - ofte og bredt nok. Har du spørgsmål til dine dagpenge, skal du kontakte din a-kasse.
Læs mere om dagpenge på borger.dk
Sådan melder du dig ledig
For at du kan få dagpenge fra 1. dag, skal du
- Melde dig ledig på jobnet.dk på din 1. dag som ledig
- Inden for de første 14 dage, få lagt dit CV på jobnet.dk
- Melde dig ledig i din a-kasse.
Dit forløb som ledig
Din a-kasse indkalder dig til en samtale kort tid efter, du har meldt dig ledig. Til samtalen vil a-kassen blandt andet tale med dig om dit CV og din jobsøgning.
Hvis du tidligere har været ledig og har lavet et CV på jobnet.dk, skal du opdatere og aktivere det igen.
Du kan få hjælp til at skrive dit CV på Tårnby Hovedbibliotek tirsdage mellem klokken 13.00-15.00.
Du skal også tale med jobcenteret
De samtaler vi skal have sammen, kan handle om
- Jobsøgning
- Dit CV
- Vurdering af behov for aktiviteter (samtale om jobplan)
- Aftaler om job som du søger.
Din a-kasse kan svare dig på, om du har ledighed med fra tidligere eller ej, hvis du er i tvivl.
Vi kan blandt andet hjælpe dig med din jobsøgning. Du kan også få tilbud om uddannelse eller kurser, der hjælper dig med din jobsøgning. Det afhænger af dit behov og af, hvilke jobmuligheder der er for dig.
Seks ugers jobrettet uddannelse
Hvis du er ledig, er medlem af en a-kasse og har ret til dagpenge, kan du have ret til seks ugers jobrettet uddannelse.
Hvem kan deltage?
Du har ret til at deltage, hvis du enten er ufaglært, eller har en – faglært – erhvervsuddannelse eller tilsvarende uddannelse, eller hvis du har en uddannelse på erhvervsakademiniveau og samtidig har en erhvervsuddannelse eller en uddannelse, der kan sidestilles med det. Du har ikke ret til seks ugers jobrettet uddannelse, hvis du har en uddannelse på højere niveau.
Det er din a-kasse, der afgør, om du har ret til seks ugers jobrettet uddannelse. Derfor er det også dem, du skal tale med og sende ansøgning til, hvis du ønsker at gøre brug af ordningen.
- Oversigt over a-kasser (nyt vindue)
- jobnet.dk - dit jobcenter online (nyt vindue)
- Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering om seks ugers jobrettet uddannelse
Hvilke kurser kan jeg deltage i?
Jobrettet uddannelse består af kurser, som kan vælges inden for en erhvervsgruppe. Det er muligt at søge kurser, der varer op til i alt seks uger. Du skal vælge en erhvervsgruppe på den landsdækkende positivliste. Når du har valgt en erhvervsgruppe, kan du vælge kurser inden for den.
Positivlisten er en liste over erhvervsgrupper og kurser, der giver de bedste muligheder for at komme i job. Listen bliver revurderet hvert år, så den afspejler de aktuelle jobmuligheder på arbejdsmarkedet. Positivlisten kan du finde på star.dk
Hvornår kan jeg deltage?
Du har ret til at deltage i kurser efter fem ugers ledighed, hvis du opfylder ovenstående betingelser. Nogle kurser på positivlisten, som er særligt relevante, kan du deltage i fra første ledighedsdag. Disse kurser er markeret på listen.
Er du under 25 år, skal du afslutte dit forløb under seks ugers jobrettet uddannelse inden for de første seks måneders ledighed. Er du 25 år eller derover, skal du afslutte dit forløb under seks ugers jobrettet uddannelse inden for de første ni måneders ledighed.