Vi har plads til 36 børn i alderen 0 til 3 år.
Om vuggestuen
Fysiske rammer
Indendørs
Vuggestuen er opført i efteråret 2009. Vuggestuen er normeret til 36 børn i alderen 0-3 år. Huset er indrettet med 4 stuer fordelt på, 3 stuer hvor vi har blandet alder af de mindste og mellemste børn, og 1 fællesrum som også bliver brugt som stue for vores natur/udehold bestående af de ældste børn i huset.
I fællesrummet er der indrettet et læringsmiljø med ribbe og madrasser til bevægelseslege, og et andet til krea og kunstneriske udfoldelser. I midten af fællesrummet er der et børnekøkken. I børnekøkkenet kan børnene være med til at lave et eftermiddagsmåltid til resten af huset, hvor det sociale og sanselige om måltidet er sat i fokus.
Udendørs
Vores legeplads er en naturlegeplads med plads til fysiske udfoldelser. I midten er der et stort trætårn med repos og hængebro hvor aktiviteter som at kravle, klatre og gå på trappe kan udfordres.
Vi har en hyggelig lille sandkasse, gynger og cykler. Dele af legepladsen er delt op med kastanjehegn så vi kan udforske legepladsen og give plads til hinanden til planlagte aktiviteter for mindre grupper.
Der er forskellige små bede rundt på hele legepladsen, hvor der er mulighed for dufte- og sanseoplevelser i form af blomster og urter, samt træer og buske til at gemme sig i. Der er også opsat små bede hvor vi om foråret/sommeren planter forskellige afgrøder. Børnene er med til at passe bedene gennem sommeren og kan høste til brug i de måltider vi har i sommeren/efteråret. Børnene får et ejerskab over vores afgrøder/planter og det er med til at skabe nysgerrighed, ansvar og mad-mod i forhold til de ting vi planter.
Også vores baghave er indrettet på samme måde med små bede og sandkasse. Baghaven er mest beregnet til husets mindste børn, da de her kan finde rum til ro og fordybelse med aldersvarende børn.
Nærmiljø
Vi er beliggende i Tårnbys vestegn tæt på Kalvebod Fælled og Amager Naturpark. Til vores udehold og selvfølgelig også til benyttelse af de andre grupper, har vi 2 ladcykler, som vi kan bruge til de lidt længere ture ud i vores nærområde. Her kører vi især til Amager Naturpark, Ugandaskoven og Tårnby Naturskole.
Personalesammensætning
Vi er i alt 10 faste medarbejdere og faste tilkaldevikarer. Vi er 7 pædagoger hvor leder og souschef er talt med, og så har vi 3 medhjælpere og 2 køkkenansatte. Vi har kommunal rengøring, så der bliver gjort rent alle dage, året rundt.
Madordning
Måltidet er en vigtig del af vores kultur her i huset. Vi værdsætter at kunne tilbyde børnene et dejlig sundt måltid mad, lavet af gode økologiske råvarer. Ud over at være sund, skal maden også være sanselig. Maden skal være indbydende at se på med farver, struktur og forskellig konsistens. Sidst - men ikke mindst, skal vi begejstres over, hvor fantastisk godt den smager.
Ved måltidet vil vi sidde i små grupper. Da det er vigtigt at skabe ro og hygge og give børnene god tid til at nyde måltidet. Vi opfordrer og støtter børnene alt efter alder og udvikling til at deltage aktivt i måltidet. Vi lægger vægt på den læring, der er i de daglige rutiner om måltidet, og støtter børnene i at de bliver så selvhjulpen som muligt. Fx hente madvognen, smøre/skære sin mad, hente hagesmækker og i det hele taget blive delagtiggjort i de funktioner, der er om måltidet.
Der er 3 faste måltider:
- Formiddag
- Frokost
- Eftermiddagsmad
Desuden er der for de børn, der møder tidligt tilbud om morgenmad fra klokken 6.45-7.30.
Besøg vuggestuen
Vi vil meget gerne vise vores fine hus frem, til forældre der måske kunne tænke sig at skrive deres barn op hos os.
Første torsdag i måneden
Vi har derfor sat hver den første torsdag i måneden klokken 10 af til formålet. Ring til os, og giv besked hvis I ønsker at komme forbi.
Pædagogisk grundlag
Vi arbejder med udgangspunkt i den styrkede pædagogiske læreplan. Det gør vi med udgangspunkt i arbejdet med læreplanstemaerne og de pædagogiske værdier som er grundlæggende for os.
Vi ønsker at være et dejligt sted for børnene at være. Vi vil skabe rammer for børnene, der medvirker til børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Børnene skal opleve tryghed, nærvær og omsorg fra de voksne, som ser og forstår barnets behov. Vi mener, at barnets kompetencer udvikles i samspil med andre mennesker, og vi lægger derfor stor vægt på de relationer der bliver skabt via deres hverdag både her i vuggestuen og i hjemmet.
I vores pædagogiske arbejde ønsker vi at udvikle og tilgodese alle sider af barnets personlighed. Vores arbejde med børnene tager udgangspunkt i de 6 læreplanstemaer:
- Alsidig personlig udvikling
- Social udvikling
- Kommunikation og sprog
- Krop, sanser og bevægelse
- Natur, udeliv og science
- Kultur, æstetik og fælleskab.
I vores dagligdag sammen med børnene vil de forskellige emner komme til udtryk i mange aspekter af dagligdagen her i institutionen. Vi vil dog i perioder fordybe os i enkelte emner med en lille gruppe børn. Vi vil tilrettelægge det pædagogiske arbejde med udgangspunkt i den aktuelle børnegruppes behov.
Pædagogiske principper
Det er vigtigt for børnene, at rammerne om det pædagogiske arbejde er overskuelige og genkendelige. Vi har derfor en struktur i arbejdet, der betyder at børnene oplever måltidet, rundkredsen, samværet og aktiviteter som tilbagevendende begivenheder over ugen. Når barnet kan overskue og genkende hverdagen i vuggestuen vil det skabe tryghed. Og der vil ligge et fundament for barnets trivsel, læring, udvikling og dannelse.
Vi vil arbejde med barnet som enkelt individ og som en del af gruppen. Vi vil også arbejde med barnets kompetencer og skabe muligheder for succesoplevelser, selvudvikling og følelsen af at være en værdifuld del af gruppen.
Forældresamarbejde
Vi prioriterer forældresamarbejdet højt. Det betyder, at vi har lavet en skabelon for det gode forældresamarbejde. Indholdet er altid noget vi er i dialog med jer om, fordi der er så mange måder at være forældre på. Det betyder, at vi ikke kan forvente, at skabelonen passer til alle. Det er dog noget vi altid vil insistere på, når vi tænker det gode forældresamarbejde. Som vi nok skal gå i dybden med jer via vores samtaler med jer.
Når dit barn skal starte på Angolavej
Vi prioriterer god tid til barn og forældre i opstarten, og det foregår altid i en lille gruppe. Vi vil have en primær voksen i opstartsfasen, og det er den person der har ansvaret for at tage godt imod det nye barn og forældrene.
I den første tid vil I som forældre opleve, at vi stiller mange spørgsmål. Det gør vi for at få det bedste udgangspunkt for at lære jeres barn at kende. Vi forventer, at I har god tid til at komme godt i gang, hvor lang tid er svært at sige, fordi børn og forældre er så forskellige. Dog har vi erfaring med, at vi bruger ca. 7-14 dage.
I dialog med jer vil vi guide jer i hvornår I skal forlade stuen/huset for at barnet prøver at være her alene sammen med os lidt af gangen.
Første samtale
Når I har fået plads på Angolavej, inviterer vi jer til en indledende samtale inden barnet starter. Her er det jer som forældre, der kommer på banen og fortæller os så meget som muligt om jeres barn, så vi har de bedste forudsætninger for at give jeres barn den allerbedste start. Det er også til denne samtale vi laver aftaler om hvordan vi indkører jeres barn. Vi har en umiddelbar skabelon for indkøring, men da alle børn er forskellige tilpasser vi den i samarbejde med jer.
Opfølgningssamtaler
Når børnene er ved at blive rigtig trygge ved vuggestuen, inviterer vi til en ny samtale, hvor vi drøfter jeres barns start i vuggestuen og hører om alt går godt indtil videre. Er der brug for små justeringer, så tager vi også fat i det. Desuden tilbyder vi årlige trivselssamtaler og/eller ved behov.
Særlige indsatser
Nogle gange former barnets liv sig ikke altid som vi kunne tænke os, og der kan være brug for, at vi i fællesskab finder ud af, hvad der skal til, for at jeres barn kan komme videre med den gode udvikling. Det er aldrig rart at få at vide, hvis ens barn er mere udfordret på nogle punkter, end andre børn. I vil opleve, at vi tidligt går i dialog med jer, hvis vi er bekymret for jeres barns udvikling. Vores tilgang er, at vi i fællesskab skal forsøge at finde løsninger, hvilket betyder, at vi stiller krav både til os selv og jer.
Overleveringer
Vi lægger vægt på den gode overlevering til barnets kommende børnehave. Derfor inviterer vi jer til en samtale inden børnehavestart, hvor vi drøfter, hvad vi har valgt at ville overlevere til børnehaven. Til samtalen udfylder vi vores overleveringsskema og det er I naturligvis en del af og det bliver med jeres godkendelse. Det gør vi for at barnet får de bedste forudsætninger til en god børnehavestart.
Traditioner
Vi forsøger at arbejde med traditioner ved at gøre det til en del af vores arbejde med læreplaner.
Traditioner har den store styrke, at det er noget der bliver genkendeligt for børn og voksne, noget vi synes er fantastisk at vende tilbage til, fordi vi har haft så mange gode oplevelser ved det.
Vi er meget bevidste om, at selvom der skal være fagligt belæg for alt vi laver, så er det lige så vigtigt, at det vi laver er sjovt, både for børn og voksne. Det er hele fundamentet for vores arbejde.
Vores traditioner
- Fastelavn (februar)
- Påskefrokost for børn og personale (marts/april)
- Plantedag for børn og "bedste" (maj)
- Sank Hans for børn og personale (juni)
- Sensommerfest for børn og forældre (august)
- Høstfest for børn og personale (september)
- Julefest med luciaoptog for børn og forældre (december)
- Julefrokost for børn og personale (december)
Tilsyn
Det pædagogiske tilsyn består af flere dele.
Del 1
Tilsyn ude i praksis
Den pædagogiske konsulent kommer en formiddag eller en eftermiddag ud i det enkelte dagtilbud. Ved tilsynet skal konsulenten udfylde et elektronisk skema kaldet KIDS. Ved tilsynet vil der primært blive observeret på: De fysiske omgivelse, leg, aktivitet og relationer.
Del 2
Tilsynsbesvarelsesskema
Dagtilbuddet får tilsendt et tilsynsbesvarelsesskema, som skal besvares af ledelse og faglige fyrtårne. I tilsynsbesvarelsesskemaet skal dagtilbuddet bl.a. beskrive hvordan de arbejder med den styrkede pædagogiske læreplan samt de kommunale politikker, startegier og tværfaglige samarbejdspartner. Tilsynsbesvarelsen indeholder endvidere to dataindsamlinger:
- Interview, udført af leder, af udvalgte børn i forhold til forudbestemte emner.
- Forældrebestyrelsesvurderingsskema, hvor forældrebestyrelsen skal besvare spørgsmål i forhold til deres oplevelse af den pædagogiske praksis.
Del 3
Der udarbejdes en samlet tilsynsrapport hvor det fremgår hvilke udviklingspunkter og arbejdspunkter dagtilbuddet skal arbejde med. Derudover indeholder rapporten en forvaltningskommentar.
Tilsynsrapport Vuggestuen Angolavej 2022